Потенциалното одобрение на спот ETF за Биткойн от Комисията по

...
Потенциалното одобрение на спот ETF за Биткойн от Комисията по
Коментари Харесай

Има ли реална нужда от спот Биткойн ETF?

Потенциалното утвърждение на спот ETF за Биткойн от Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища господства полемиките в капиталовите среди през 2023 година

Остават висящите въпроси: Ще има ли утвърждение? Ако да, по кое време? Ще стартира ли с един емитент или с няколко емитента по едно и също време? Освен това дали неотдавнашният скок на цената на Биткойн е повлиян значително от упованието за утвърждение на борсово търгуван фонд (ETF)?

Тези въпроси провокираха оживени диалози на финансовите пазари. Макар че въвеждането на спот Биткойн ETF безспорно би било от изгода за ETF промишлеността, давайки опция на вложителите да получат достъп до криптовалутата на съвсем спот цена, дали съществуващите артикули са в действителност некачествени?

Стремежът към ETF-и, които да отразяват спот цената на Биткойн, дружно с други криптовалути , тласна крипто промишлеността към нещо, което наподобява като иден триумф, като мнозина чакат утвърждение при започване на идната година. И въпреки всичко, разглеждането на историята на представянето на актуалните ETF-и, свързани с Биткойн, съставлява безапелационен мотив да се обмисли запазването на статуквото.

Grayscale Bitcoin Trust

Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), работещ като затворен концерн, беше пионерският борсово търгуван артикул, който се опита да отрази цената на Биткойн, дебютирайки през 2014 година доста по-напред от своите сътрудници. Въпреки преимуществото си за ранно приемане, той доста изостана от спот цената на BTC. През последните 36 месеца маржът му варираше от 120% до 50%, което съгласно мнозина не дава отговор на критериите за проследяващ ETF. Въпреки това активите му набъбнаха, което основава причини за незабавното съществуване на спот Биткойн ETF. И въпреки всичко, в този роман има освен това.

Фючърсен Биткойн ETF

Три по-малко приети ETF-и – Proshare Bitcoin Strategy ETF (BITO), VanEck Bitcoin Strategy ETF (XBTF) и Valkyrie Bitcoin and Ether Strategy ETF (BTF) – употребяват фючърси, с цел да отразяват цената на Биткойн.

BITO може да се похвали с активи на стойност $1.4 милиарда, до момента в който комбинираните активи на другите два възлизат на към $100 милиона. И трите действат най-малко от 16 ноември 2021 година, което обезпечава задоволително време за оценка на корелацията им със спот Биткойн. Тази дълготрайност обгръща разнообразни ралита и спадове на BTC, което способства за благонадежден стрес тест.

Резултатите са безапелационни. За малко повече от две години BTC се намали с 41%. Съответно и трите упоменати ETF-а претърпяха спад от 39%-40%. Имало е периодически случаи, в които тези ETF-и са се представяли по-добре или по-зле от спот цената на BTC. Въпреки това, като се вземат поради всички фактори, те са отразявали компактно спот цената на BTC, осигурявайки дейно средство за вложителите, които търсят корелация със спот цената на Биткойн.

Спот Биткойн ETF против GBTC

Една от главните аргументи за известността на ETF се крие в тяхната предвидимост. Инвеститорите чакат, че ETF, основан да наблюдава даден показател, ще го прави благонадежден. Докато не се осъществя спот Биткойн ETF, към момента няма директно следене на цената на флагманската криптовалута. В момента обаче вложителите разполагат с благоприятни условия да наблюдават от близко междинната траектория на актива, въпреки и с известни отклонения по пътя на следенето.

Инвеститорите преобладаващо избират GBTC – ETF за следене на Биткойн, който корелира със спот цената на BTC в съответствие над 25:1 във връзка с активите.

През 2023 година при GBTC имаше чудовищно повишаване, което е към два пъти по-високо от това на спот Биткойн, което му оказа помощ да навакса предходното си закъснение. Но без подозрение има Биткойн ETF-и, от които вложителите могат да избират, в случай че задачата е да получат част от евентуалния растеж на криптовалутата, без значение дали имаме спот ETF или не.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР