Потенциалните противници могат да се опитат да се възползват от

...
Потенциалните противници могат да се опитат да се възползват от
Коментари Харесай

Столтенберг: Врагове на НАТО ще се възползват от кризата, ще купят стратегически индустрии


Потенциалните съперници могат да се опитат да се възползват от провокирания от вируса стопански спад посредством закупуване на контролни дялове в стратегическите промишлености на страните-членки на НАТО, предизвести генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, съобщи БГНЕС, базирайки се на Агенция Франс Прес.

“Геополитическите резултати от пандемията могат да бъдат обилни ”, сподели той във видеоконференция след незабавна онлайн среща на министрите на защитата на НАТО, фокусирана върху въздействието на новия ковид.

“Някои може да се стремят да употребяват икономическия спад като отваряне на опция за вложение в нашите основни промишлености и инфраструктура, което от своя страна може да повлияе на дълготрайната ни сигурност и способността ни да се оправим със идната рецесия, когато настъпи ”, сподели той.

Столтенберг не назова тези страни, само че посланието му бе ориентирано към Китай, който купува европейски морски пристанища и телекомуникационни компании.

Той сподели, че доста от министрите “подчертават значимостта на основните промишлености и инфраструктура ” и акцентира, че са нужни “надеждни телекомуникации ”, с цел да действат по време на рецесия.

Той също по този начин акцентира нуждата от битка с дезинформацията, ориентирана към делене на съюза.

“Най-добрият отговор на дезинформацията и пропагандата е свободната и самостоятелна преса, работата на публицистите ”, сподели Столтенберг.

Той добави, че до момента в който НАТО дава заем на военната си дарба там, където може да помогне на държавите-членки да се оправят с пандемията, по-специално посредством въздушния превоз на здравно съоръжение, може да се извлекат поучения за това по какъв начин по-добре да се интегрират с цивилен старания „ преди идната рецесия “.

Попитан за решението на Съединени американски щати да замрази финансирането на Световната здравна организация, Столтенберг отхвърли да насочи рецензия към Вашингтон.

“НАТО не е член на тази организация ”, сподели той, само че добави, че употребява насоките на СЗО в задачите и интервенциите на НАТО.

“Вярвам в смисъла на интернационалното съдействие и прозрачността ”, сподели генералният секретар на алианса. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР