Потенциалните ефекти при евентуално предсрочно прекратяване на дерогацията за внос

...
Потенциалните ефекти при евентуално предсрочно прекратяване на дерогацията за внос
Коментари Харесай

Какво става след спиране на дерогацията за „Лукойл”

Потенциалните резултати при вероятно предварително преустановяване на дерогацията за импорт на съветски нефт и петролни артикули за преправка в „ Лукойл Нефтохим Бургас “ разиска на съвещание през днешния ден Съветът по сигурността към Министерския съвет, оповестиха от пресслужбата на държавното управление. 

Ефектите са показани в отчети на Министерството на стопанската система и промишлеността взаимно с министерствата на финансите и на превоза и известията, на Държавна организация „ Национална сигурност “, Държавна организация „ Разузнаване “ и работа „ Военно разузнаване “. 



Решенията по показаните разбори ще бъдат взети на идващото съвещание на Съвета по сигурността и ще бъдат препоръчани на държавното управление.

В средата на 2022 година Европейската комисия позволи на България изключение от европейското петролно ембарго за Русия, което важи до края на 2024 година Преди лятната почивка на Народното събрание ГЕРБ внесе предложение за неговото предварително преустановяване.  

Днес от Министерството на превоза и известията оповестиха, че към този момент е почнала и процедурата по прекачване на пристанищния терминал “Росенец ” към страната. В ход са диалози сред Държавното дружество „ Пристанищна инфраструктура “ и „ Лукойл Нефтохим Бургас “ АД по процедурата за прекачване на оперативния надзор върху пристанищния терминал „ Росенец “ към страната. Изпълнителната организация „ Морска администрация “ е издала заповед за изтриване на „ Лукойл Нефтохим Бургас “ от Регистъра на пристанищните оператори. В същия указател следва да бъде вписана „ Пристанищна инфраструктура “, която ще прави пристанищните услуги на терминала, показаха от министерството. 

На 11 август държавното управление неприсъствено одобри решение да уведоми „ Лукойл Нефтохим Бургас “ АД за прекратяването на Договора за даване на концесия върху пристанищен терминал „ Росенец “, част от пристанище за публичен превоз с национално значение Бургас. Концесионният контракт беше преустановен с признатото от Народното събрание изменение на §2, алинея 1 от Преходните и заключителни разпореждания на Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна. 

На 4 август президентът Румен Радев сезира Конституционния съд поради решението на Народното събрание от 21 юли за преустановяване на концесионния контракт.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР