Потенциален комуникационен гаф, който може да попречи на ваксинацията. Зает

...
Потенциален комуникационен гаф, който може да попречи на ваксинацията. Зает
Коментари Харесай

Този гаф може да попречи на ваксинацията

Потенциален информационен гаф, който може да попречи на имунизацията.
Зает съм със сериозен интернационален теоретичен план за публичното отражение на коронавирус. И през вчерашния ден един от уважаваните от мен откриватели, във вътрешния ни семинар, ми подсети нещо, което от дълго време се поканвам да напиша тук: оповестяването на % имунизирани след новозасечените носители на коронавирус е евентуален гаф. Иначе, добре е, че има бистрота, само че май е гаф.

Това разяснява във " Facebook " Първан Симеонов.

Ето за какво.

Първо, като обявяваш, че измежду новозасечените случаи 13% са имунизирани, всеки може да си каже " ами то и измежду цялото общество имунизираните са към, да речем, 18% ". Тоест, напълно умерено, мнозина може да си кажат, че делът имунизирани измежду носителите не се разграничава радикално от каузи имунизирани измежду цялата общественост. Казано просто, може да се насади в допълнение разбиране, че с ваксини и без ваксини е все тая. Разбира се, такива като мен ще им обръщаме внимание, че делът имунизирани измежду новите случаи е осезаемо по-нисък, че той е още по-нисък измежду постъпилите в болница и измежду умрелите. Но иди обяснявай!

И тук идва второто значимо

Второ, хората не са длъжни да знаят кое е доста и кое е малко. Като им се каже, че 13% от новозасечените носители са имунизирани, мнозина ще си кажат точно: ами значи и имунизираните го хващат. А знаете, че дълго време имунизациите бяха представяни като самобитен завършек на всичко това. И в този момент прибавете обстоятелството, че за имунизираните у нас към този миг няма някакви изключително забележими разлики в режима по отношение на неимунизирани (не споделям, че би трябвало да има привилегии). Много ще са хората, които просто ще изгубят прагматичния смисъл да се имунизират.

Пиша това, с цел да припомня, че от време на време положителните планове за бистрота могат да доведат и до неприятни резултати. Иначе, прозрачността е похвална.

И е малко смешно в този момент да излизат някои от коронавирус представителите и да пускат опорната точка, че високите дялове на имунизирани след новите случаи се дължали на подправени документи. По този метод единствено казваш на хората, че дяловете са високи (а те не са!), а също така в допълнение ги убеждаваш, че системата не става (а тя долу-горе се справя). Това е третото значимо.

Изходът в този момент е всички тези разяснения,

които аз върша, да се кажат ясно и навръх хората. Но не от коронавирус фундаменталисти, които да размахват медицински журнали и да изясняват по какъв начин " Ганьо не се имунизира, тъй като е тъп ", а от естествени, усмихнати и спокойни медицински лица с ежедневна действителна процедура, а не потънали в академичната просвета. Добвете и известни лица, които да подкрепят имунизирането.

А аз мисля, че не пречи да се имунизираме и да съблюдаваме простичките ограничения - леки са и не е добре да даваме мотив да стават по-тежки. Освен това е добре образованието да остане присъствено. Аз от дълго време се имунизирах и се мъча да съблюдавам каквото е нужно.

И не слушайте следващите прокоби за растежи. Бурните растежи стопираха още преди няколко седмици - както си писахме тук. На тяхно място пристигна зацикляне и общоприетоо за по-затворения сезон и може би с началото на образователната година набъбване. Както постоянно е добре да се прецизира, изцяло вероятни са нови растежи, вероятни са и спадове. А допустимо е нещата да замязят на Гърция (май към този момент приличат), която е сходна на нас общественост - там от седмици има непрекъснати, нито доста високи, нито доста ниски, равнища. С набъбвания и спадове. Може би това е характерност на новия-щам-поредната-вълна-и-всичко останало.

А може би просто близо половината българи към този момент имат някакъв имунитет (не изисквам да съм експерт, само че това сочат всевъзможни вероятни числа) от боледуване или ваксина, респ. вирусът не може да се разгори по този начин, че да направи мощна вълна. Но очевидно държи да мине през повечко хора.

Сиреч, нищо изключително ненадейно, та да пълним медиите с хора, които не могат да погледнат оттатък тесните рамки на числата или се мъчат да пренесат уплахата си върху цялото общество. Уважение и за тях, несъмнено, само че мисля, че година и половина е задоволително време, с цел да стане ясно, че заливането на медиите с подобен вид информация май докара единствено до уталожване, респ. до основаване на агитки, които просто си избират на какво да имат вяра.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР