Потенциалът за реклама остава неустоима хапка. TikTok би направил Microsoft

...
Потенциалът за реклама остава неустоима хапка. TikTok би направил Microsoft
Коментари Харесай

Поглъщането на TikTok – рискова сделка, която носи обещание

Потенциалът за реклама остава неустоима хапка. TikTok би направил Microsoft привлекателна опция

TikTok към този момент е любимец измежду младежите по света и рисков съперник на Фейсбук и YouTube
(снимка: CC0 Public Domain)

Потенциалното придобиване на приложението за къси видеа TikTok от страна на американската Microsoft носи риск, като нажежава политическите пристрастия в и без друго нагорещения пейзаж на геополитическите софтуерни взаимоотношения. Но договорката може да помогне на Microsoft да се трансформира в по-голям състезател в света на интернет-рекламата, доминиран от Фейсбук и Гугъл.

В почивния неделен ден Microsoft съобщи, че има за цел до 15 септември да подписа договорка за придобиване на поделенията на TikTok в Съединени американски щати, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Вероятно компанията ще има преимущество в договарянията за цената, като се има поради, че Съединени американски щати всъщност принуждават китайската компания-майка TikTok – ByteDance – да продаде бизнеса си, като заплашва да забрани приложението в Съединени американски щати, определяйки го като „ риск за сигурността “.

TikTok към този момент е любимец измежду младежите по света и бързо се трансформира в забележителен съперник на Фейсбук и YouTube, отбелязва Ройтерс. Но сходно на съперниците си, TikTok е изправена пред казуса със забележителните разноски за модериране на наличието. Този проблем е присъщ за всички обществени медии.

Наистина ли Microsoft желае да се снабди с приложение, което може да се употребява за разпространение на подправени вести и конспирации, питат анализаторите. Това ще е нелека задача. Разходите по модерация на наличието съставляват доста „ перо “ в цялостния спад на облагата на други обществени медии като Фейсбук и Alphabet.

Може би обаче Microsoft има ясна концепция какво ще се случи с новото приложение и по какъв начин то ще се впише в портфолиото й – най-много в обезпечаването на доходи.

Сделките на Надела

Microsoft направи няколко огромни покупко-продажби, откогато Сатя Надела стана основен изпълнителен шеф на компанията през 2014 година За тези покупко-продажби анализаторите са единомислещи, че несъмнено са доста по-добри решения спрямо придобиванията, осъществени от предходния основен изпълнителен шеф Стив Балмър.

На Балмър, да вземем за пример, се пада срамът от пазаруването на Nokia – договорка, която бе неуспех и за Microsoft, и за финландската компания, основала един от най-силните марки в софтуерния свят. Доста по-добри са резултатите от покупко-продажбите на Надела. Сред тях са пазаруването на играта Minecraft и обществената мрежа за търсене на работа LinkedIn.

Придобиването на LinkedIn през 2016 година в действителност бе една от най-оспорваните и коментирани покупко-продажби на Microsoft под управлението на Сатя Надела. Акциите на Microsoft паднаха с 3%, когато договорът бе разгласен. Анализатори показваха угриженост по отношение на забавянето на растежа на приходите.
още по тематиката
Доста дълго време изглеждаше, че Microsoft не знае какво да прави с LinkedIn. Преди малко повече от година даже изглеждаше, че това е договорката, която може да събори Надела от креслото на основен изпълнителен шеф.

Когато обаче пандемията COVID-19 забави продажбите по целия свят, когато стопанската система на всички страни замръзна, приходите от реклама в LinkedIn бяха измежду най-бързо разрастващите се за целия интервал 2017-2019 година Като цяло LinkedIn генерира доходи от 14,3 милиарда $ за Microsoft от реклами и абонаменти.

Хазартен залог

TikTok наподобява по-рисков, по-хазартен
залог за Microsoft, защото касае публика, която е по-малко заможна от тази в LinkedIn. От друга страна обаче рекламодателите към този момент се насочват стремително към приложението, обичано на мнозина младежи, търсейки по какъв начин да избегнат умората на аудиторията от към този момент „ обичайните “ сфери на реклама. Днес все по-често се оказва, че „ инфлуенсърите “ в TikTok получават по-лесно и по-големи възнаграждения от „ сътрудниците “ си в другите обществени мрежи.

Потенциалът е огромен, огромно е и предизвикването. Когато LinkedIn се вля в Microsoft, компанията имаше 13 години опит, 11 000 чиновници и 105 милиона консуматори месечно в международен мащаб. Сега TikTok има 6 години пазарно наличие, към 1000 американски чиновници и е изтеглено 226 милиона пъти в четирите страни, които договорката обгръща.

Но капацитетът за реклама остава неустоима хапка. TikTok би направил Microsoft привлекателна измежду рекламодателите, търсещи други възможности на Фейсбук и Гугъл. И това има всички шансове да се окаже успешен ход, като се има поради, че някои от най-големите звезди на YouTube към този момент „ мигрират “ към TikTok. Те са безапелационни, че няма какво да попречи на рекламния пазар да се пренасочи към новото приложение.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР