Потенциалът на региона от инициативата Три морета“ е огромен. Имаме

...
Потенциалът на региона от инициативата Три морета“ е огромен. Имаме
Коментари Харесай

Илия Лингорски: „Държавите от региона на Трите морета имат огромен потенциал“

„ Потенциалът на района от самодейността „ Три морета “ е голям. Имаме доста сходни характерности във връзка с икономическото си развиване, а построяването на свързващата инфраструктура е изключително значимо, тъй като районът е 30 % от територията на Европейски Съюз, 20 на 100 от популацията, само че прави 10 на 100 от брутния вътрешен артикул на съюза “, това съобщи основният икономист на ББР Илия Лингорски по време на INVESTOR FINANCE FORUM, който се организира през днешния ден.

Според него в историята няма сполучлив излаз от систематична и световна рецесия без солидни вложения в стратегическа инфраструктура, а Инвестиционният фонд " Три морета " има за цел да притегли частния капитал - локален и световен, с цел да се преодолее изоставането от старите страни на Европейски Съюз.

INVESTOR FINANCE FORUM е най-голямото събитие на финансовата и капиталова общественост в района, което събира за 10-а поредна година специалисти от банковия, финансовия и финтех бранша, финансови пазари и фондови тържища и регулатори.  Хибридният формат бе следен посредством стрийминг онлайн в медиите на Investor Media Group и Facebook.

Илия Лингорски проучва опциите за вложения в страните от района на Черно, Адриатическо и Балтийско море и показа визията си за новия модел на икономическо развиване, в чиято основа ще бъдaт новото потомство инфраструктура и нововъведенията. Той е член на Управителния съвет на Инвестиционния фонд „ Три морета “, а изпълнителният шеф на банката Цанко Арабаджиев е член на Надзорния съвет на фонда.

„ Освен за вложения в обичайна транспортна, енергийна и цифрова инфраструктура, нашата страна предложи да се изведе като приоритет и развиването на инфраструктурата за нововъведения ”, акцентира Илия Лингорски.

Затова в самодейността " Три морета " се работи по основаването на нов механизъм - иновационен фонд, който да притегля най-много частния капитал, с цел да форсира вложенията и да запълни най-малко отчасти пазарните дефицити в това направление.

„ Три морета “ се стреми към възстановяване на транспортната, енергийната и цифровата съгласуваност в района. Инициативата залага на интензивно партньорство както с Европейската комисия, по този начин и с Германия и Съединени американски щати. Очаква се тя да се трансформира в действителен инструмент за обществено и икономическо доближаване в Европа, с цел да бъдат обезщетени разликите в развиването на обособените райони на Европейски Съюз.

ББР е акционер клас „ А “ в Инвестиционния фонд с парична вноска от 20 млн. евро. Целевият размер на фонда е сред 3 и 5 милиарда евро, като упованията са да генерира вложения на обща стойност до 100 милиарда евро.

Подборът на планове ще бъде осъществяван на напълно пазарен принцип от Amber Fund Management Limited – извънреден капиталов консултант на Фонда 3SIIF.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР