Потекоха ли ви лигите? Не чакайте, запишете рецептата и запретвайте

...
Потекоха ли ви лигите? Не чакайте, запишете рецептата и запретвайте
Коментари Харесай

Маклюбе - телешко с ориз, патладжани и картофи

Потекоха ли ви лигите? Не чакайте, запишете рецептата и запретвайте ръкавите

Необходими Продукти

● телешко месо - 500 гр /крехко/
● лук - 1 глава
● патладжан - 1 бр.
● картофи - 3 бр. приблизително огромни
● ориз - 1 ч.ч.
● целина - 1 огромен филиз /керевиз/
● дафинов лист - 2 бр.
● черен пипер - 10 - на зърна
● зеленчуков бульон - 1 кубче
● сол
● олио

Начин на подготвяне

Телешкото месо от младо теле нарежете на дребно във форма на кубчета и сложете на огъня в тенджера с подсолена вода. Във водата се пускат 2 дафинови листа, черния пипер и целината, нарязана на резенчета. Месото се сварява добре, като се препенва от време на време.

Обеленият патладжан се нарязва на кръгли филийки, които се поръсват със сол и се оставят по този начин за 15-20 минути, с цел да си пусне тъмния горчив сок. Картофите също се обелват и нарязват на кръгчета.

В тиган се загрява олио, в което се изпържват поотделно картофите и патладжаните, като ги отделяме в обособени съдини. Следва подреждането, от което зависи формата и е характерното освен това ядене.

Взема се подобаваща дребна тенджерка, която да не е доста дълбока, например с диаметър към 24 см., по дъното на която на кръст се слагат две ленти, изрязани от готварска хартия /тя ще защищити ястието от вероятно залепване/, намазнява се с краве масло на стайна температура и на първо време на дъното се подреждат кръгли шайби от нарязания лук.

След това на редове подреждаме месото, след него изпържените картофи, кръгчетата патладжан и измития ориз. Когато редим, леко посоляваме продуктите със сол и стрито кубчето зеленчуков бульон.

Залива се с малко от бульона, в който семе варили месото, като го прецеждаме. Налива се толкоз, колкото напълно леко да покрие ориза – към 1 см. Тенджерката се поставя на огъня и като заври, огънят се понижава.

Ястието се оставя да къкри на спокоен огън, до момента в който се свари оризът, към 20 минути.

След като се смъкна от огъня, готовото ядене се оставя под похлупак да постои 15-на минути.

Тогава върху тенджерката се слага огромна паница и ястието се обръща деликатно. Хартията се отстранява. Поднесете със зеленчуци и кисело мляко.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР