Потеглил сам, когато машинистът слязъл от кабината сиТоварен влак с

Потеглил сам, когато машинистът слязъл от кабината сиТоварен влак с ...

Влак-беглец измина 90 км без машинист.


Потеглил сам, когато машинистът слязъл от кабината си

Товарен влак с 268 вагона на минната компания BHP пътува сам в австралийската пустиня

Огромен влак-беглец, натоварен с желязна руда, трябваше да бъде дерайлиран дистанционно, след като „избяга“ и измина 90 километра из австралийската пустош съвсем сам.

Влакът с 268 вагона започнал самостоятелното си пътуване, когато машинистът слязъл от кабината си, за да извърши рутинна проверка. Скоро след това влакът вече се носел из пустинята с около 110 километра в час. Пътуването му продължило близо час, съобщи phys.org.

Минният гигант BHP, собственик на влака с четири локомотива, решил да дерайлира композицията, преди тя да стигне до град Порт Хедланд в Западна Австралия, и обърнал стрелките. Влакът излетял от релсите, повреждайки около 1500 метра железопътно трасе.
още по темата
За щастие нито един човек не е пострадал при това. Въздушни снимки, публикувани от The West Australian, показаха трасе от усукани релси и вагони, засипани с товара си от желязна руда.

BHP съобщи, че възстановяването на влака и трасето – ключов маршрут за достъп до огромната минна база – ще отнеме около седмица. През това време дейността на мината няма да спре, а наличните резерви ще покрият търсенето в периода на възстановяването на релсовия път.

Австралийското бюро за безопасност на транспорта заяви, че вече разследва инцидента. Засега няма никаква индикация за това какво е накарало влака да тръгне без водача си.

Източник: technews.bg