Потайна американска агенция безразборно залага капани с цианид за контрол

...
Потайна американска агенция безразборно залага капани с цианид за контрол
Коментари Харесай

Американска агенция безразборно залага капани с цианид заради вредители

Потайна американска организация безсистемно залага клопки с цианид за надзор на вредители и рискови животни, написа „ Гардиън “. През годините са избити десетки домашни животни, а едно дете от Айдахо е отровено.

Оказва се, че Държавната работа за надзор на дивата природа на Съединени американски щати е обхваната в тайнственост - никой не знае по какъв начин тя работи, в това число и локални управляващи.

Необичайните практики на службата за надзор на диви животни, измежду които и потреблението на бомби с цианид, са необятно публикувани в Щатите.

Случаят с Кениън Мансфийлд и кучето му Кейси

Един пролетен ден през 2017 година 14-годишният Кениън и неговото куче Кейси се разхождат из гората на фамилния си парцел в Айдахо. Така те попадат на устройство, което наподобява на огромна сребристра тръба наоколо до фамилната им къща. Това в действителност е бомба с цианид, която при придвижване покрай нея се задейства и изпръсква във въздуха отрова.

Момчето и кучето са опръскани със смъртоносния химикал. Кениън съумява бързо да измие лицето си с водата, която носи със себе си, само че кучето поема по-голяма доза от отровата и изпада в спазми. Скоро домашният любим на фамилията издъхва.

Снимка: Predator Defense

На място идва медицински екип, който открива, че Кениън е с извънредно главоболие и съществени болки в очите, защото цианидната бомба го е опръскала в лицето. Момчето е откарано в незабавното поделение без други съществени пострадвания.

Тук стартира необикновената история кой и за какво е сложил тази бомба с отрова на територията на частен парцел.

Снимка: Wikimedia Commons

Никой не е чувал за тази организация

Държавната организация за надзор на дивата природа е част от американското Министерство на околната среда и има за цел да управлява популацията на рискови животни. Например, в случай че сте фермер и имате стадо крави, само че на вашата земя се е появил койот се обаждате на организацията.

През годините службата е употребила редица съмнителни практики в контрола на дивите животни – убивали са койоти и вълци от хеликоптер, слагат отровни примамки и клопки, само че малко хора знаят, че постоянно употребяват и бомби с цианид с име М-44.

Устройството съставлява тръба с пружина, която се задейства от капан на земята. Когато диво животно се приближи към нея, М-44 изпръсква огромен облак от цианид на прахуляк. Бомбата се употребява най-често за койоти и вълци, като през 2018 година са убити 6500 диви животни по този метод, сочи инспекция на „ Гардиън “.

От години държавната работа работи в загадка. Макар да е под шапката на министерство, всяко настрана звено из Съединените щати няма централизирана система на управление.

Според Питър ДеФазио, конгресмен от Орегон, работата на Държавната работа за надзор на дивата природа е по-тайна и от тази на вътрешна сигурност. „ Бил съм в комитет на вътрешна сигурност, само че тази работа е доста по-потайна от всички останали разследващи звена на страната “, разяснява ДеФазио.

Агенцията е толкоз потайна в работата си, че даже локалните управляващи нямали никаква визия, че на територията на общината се слагат бомби с цианид.

„ Нищо не знаех. Нямах визия, че тази организация съществува даже “, споделя локалният шериф Лорин Нийлсен.

„ Законът Кениън “

След ужасния случай през 2017 година семейство Мансфийлд е завело дело против организацията във федералния съд на Айдахо. Целта на делата и на тяхната обществената интензивност по тематиката е най-много цианидните бомби да бъдат неразрешени в цялата страна.

До момента от държавната работа не разясняват обвиняванията в детайли, като при започване на делото даже обвинили сина на семейство Мансфийлд, че самичък е отговорен за случая.

Въпреки продължаващото безмълвие, службата е наясно със засилващото се неодобрение против тях.

„ Гардиън “ съумяват да се снабдят с имейли от юни 2018 година, в които представител на компанията Тод Крим изпраща информация за семейство Мансфийлд и тяхната атака с текст „ Тези хора ме подлудяват “.

Общественото неодобрение от потреблението на М-44 пораства от години. Според лист, формиран от организация за запазване на околната среда, жестоко 40 домашни животни са били убити от цианидни бомби от 2000 година насам. Много хора са потърпевши.

Мансфийлд желаят да прокарат нови текстове с име „ Законът Кениън “, които не разрешават потреблението на рисковите устройства на територията на Съединените щати, само че за момента – без триумф. Единствено съумяват да издействат от държавната работа да наложи локален мораториум за потреблението на М-44 на територията на Орегон.

Кениън Мансфийлд към момента получава мощни главоболия и мигрени, както и изтръпване на ръцете – и двете признаци на отравяне с цианид.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР