Потъващ блок в Тутракан застрашава живота на десетки семейства. Заради

...
Потъващ блок в Тутракан застрашава живота на десетки семейства. Заради
Коментари Харесай

Ужасът на 150 семейства: Блок Възход потъна с 40 см за няколко месеца

Потъващ блок в Тутракан заплашва живота на десетки фамилии. Заради дълготраен проблем с канализацията 8-етажната постройка се е наклонила с към 25 см и е потънала с 40 см през последните месеци. За да понижат риска, хората от блока са организирали воден режим, заяви Българска национална телевизия.
Още по тематиката
В блок " Възход " живеят 150 фамилии, само че сега са останали към 100-150 души. Шестте входа са полунаселени, като най-лошо е ситуацията във вход " Е ", където има към 5 обитаеми жилището. Много хора са решили да избегнат риска и да не живеят тук, до момента в който не бъде открито някакво решение на казуса.

Хората са обезпокоени и за живота си, и за домовете си. Страхът го има непрекъснато в фамилията, необикновеният гърмеж, който се чува 24 часа в денонощието, стресът си е огромен, споделя Христо Христов.

Според Славейко Йорданов проблемите с разпадането на блока са почнали през юни .

" За няколко дни двата входа пропаднаха с към 30 см, народът се изплаши, изнесе се от блока. Една част след към месец - месец и половина се върнаха. Другите си останаха там, където си бяха - при деца, родственици, по селата ", описа той.

За момента ток към момента има, живущите имат воден режим. В част от жилищата към този момент е видно, че има надолнище. Асансьорите във вход " Д " не работят, а във вход " Е " към момента работи. За казуса кметът на общината доктор Димитър Стефанов научил на 12 юни. Жители алармирали, че за денонощие блокът е пропаднал със 17 см.

Оказва се, че блокът пропада поради некачествено построена канализация при построяването на жилищната постройка преди 40 години.

" Още същия ден следобяд изпратих специалисти от Дирекцията по строителство и строителен надзор, които да установяват тези пропадания. На 19 юни с моя заповед се образува комисия, която да направи оценка на самите деформационни процеси и да направи проверка на водопроводната и канализационната система ", изясни кметът.

Заключенията на комисията са, че има и отвесна и хоризонтална дисторция, която стартира още при строителството на самия блок.

" Имаме над 30 см проваляне и имаме отклоняване по вертикала над 25 см . Разбира се, че е рискова постройката при тези деформационни процеси. На 30 ноември междуведомствената комисия гласоподава средства на стойност близо 740 000 лева, с които да бъде укрепен жилищният блок ", добави доктор Стефанов.

Той посочи, че има проблем във връзка със започването на укрепителните действия - това са публичните поръчки, които се бавят. До края на годината публичната поръчка ще бъде качена на уеб страницата на общината и в Агенцията за публични поръчки. Кметът изрази вяра до края на януари, началото на февруари да има определен реализатор и да се стартират укрепителните действия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР