Потърсих за актуален коментар по темата за демонтажа на Паметника

...
Потърсих за актуален коментар по темата за демонтажа на Паметника
Коментари Харесай

Проф. Пламен Павлов пред novini.bg: Мястото на ПСА е в исторически парк на тоталитарната ни история на територията на „Кремиковци”

Потърсих за настоящ коментар по тематиката за демонтажа на Паметника на алената войска в София университетския учител - историкът проф. Пламен Павлов. Той е ръководител на фондация „ Васил Левски ”и ръководител на съдружие кръг " Будител ", което издава едноименно списание.

Демонтажът на Паметника на алената войска е нещо, което трябваше да се случи от дълго време. Той е знак на една невероятна историческа лъжа. Тази пропагандна структура, направена от едни от най-талантливите български скулпори в България, с взето партийно решение по времето на Васил Коларов, Вълко Червенков и други., няма място в центъра на столицата.

ПСА не трябва да бъде унищожаван, тъй като по него са работили гении като Васка Еманоилова, Иван Фунев, Любомир Далчев и други. Тези дни разбрахме и за моралната опозиция, която един от създателите – Любомир Далчев е имал против предоставената му работа, която той години по-късно е изразил в писмо до в. ”Труд ”.

Нека ПСА да бъде непокътнат,

най-малкото с цел да може да се види какъв брой грозна е естетиката на социалистическия натурализъм, който на процедура е неуместен сюрреализъм. Той е еманация на безогледната агитация от времето на Сталин в Съюз на съветските социалистически републики. ПСА е бил умислен като психическа подготовка за приемането на България в Съюз на съветските социалистически републики – знаем, че на два пъти българските комунисти на по-късен стадий вземаха решения да се превърнем в 16-та република на съюза и това не е някаква безобидна смешка. Това е можело да стане, само че популярност богу не се е случило!

Паметникът би трябвало да бъде съхранен и аз

от няколко години насам предлагам да бъде закаран на територията на комбината „ Кремиковци ”,

там да се направи един исторически парк на тоталитарната история на България. На това място могат да се съберат и паметниците на Георги Димитров, на Васил Коларов и други, които към момента стърчат по места из страната. Те никога повече не би трябвало да илюстрират, да са знак на една властваща, нападателна международна страна.

Мисля, че доста се спекулира с разделянето на българското общество във връзка с този монумент. Поведението на избрана група хора, които са се сложили в услуга на непозната страна, аз не бих определил като „ разделяне на народа ”. Живея в действителния свят и не виждам всеобщо в обществото ни да има разделяне.

Паметникът би трябвало да бъде демонтиран, само че не погубен.

Иначе ще се зародят грозни феномени като почитатели на Путин, на неуважение на интернационалното право и на потъпкването на права и свободи на индивида.

Мястото на ПСА не е в центъра на София, против СУ, в прелестната парникова среда на Княжевската градина.

Голяма неистина е, че тази войска, на която е отдаден обелиска, ни била освободила от нещо. Тя смъкна едно държавно управление, което по формулировка беше демократично и посегна на страна като България, която поддържаше дипломатически връзки със Съюз на съветските социалистически републики и не изпрати нито един боец на Източния фронт.

Паметниците би трябвало да се пазят и съхраняват. А знаците на пропагандата да заемат своето място в музеите, където им е мястото.

Апропо, а по кое време Русия ще ни върне архивите, взети през годините обратно?!

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР