Потърпевшите от домашно насилие не вярват в институциите, чувстват се

...
Потърпевшите от домашно насилие не вярват в институциите, чувстват се
Коментари Харесай

Пострадалите от домашно насилие не вярват на институциите

Потърпевшите от домашно принуждение не имат вяра в институциите, усещат се сами. Това сподели психологът от Асоциация „ Анимус “ Ренета Величкова в изявление за предаването „ Преди всички “. Тя означи, че броят на сигналите за тази година е непосредствен до този от миналата.

За 2017 година 1323 потърпевши от домашно принуждение са потърсили подпомагане в асоциацията. Над 2/3 от обърналите се за помощ са дами. В 1066 от случаите на домашно принуждение става въпрос за принуждение в партньорската двойка, а в 121 от случаите е упражнено принуждение от родители върху деца. Не бих споделила, че има наклонност броят на жертвите на домашно принуждение да понижава, а даже в противен случай “, разяснява Величкова и цитира статистически данни, съгласно които всяка трета българка е жертва на домашно принуждение.

Величкова уточни, че няма действителна визия за същинските размери на казуса в страната, тъй като няма редовно събиране на съответстваща статистическа информация за броя на потърпевши от принуждение в фамилията. Според нея жертвите не се осмеляват постоянно да подават сигнали в полицията и да търсят помощ.

Фокус върху домашното принуждение слага и новата режисура „ Синята брада – брак без приказка “, която ще се играе за първи път на следващия ден в СФУМАТО. В спектакъла има танц, барабани и действителни разговори от дами, които са потърпевши. Една от актрисите в спектакъла Елена Димитрова разяснява по какъв начин спектакълът ще способства за казуса:

„ С опита си да приказваме за това, да не го оставяме на мрачно, да се опитаме да изкараме нещата на ярко, да можем да се срещнем с публиката и дружно да забележим какво е това, което се случва до нас “.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР