Потънала до врата в тъмна и лепкава течност, шестдесетгодишната рускиня

...
Потънала до врата в тъмна и лепкава течност, шестдесетгодишната рускиня
Коментари Харесай

Градът, който провежда балнеолечение със... суров петрол

Потънала до врата в тъмна и лепкава течност, шестдесетгодишната рускиня Сулфия се усмихва възторжено: " Толкова е прелестно! " Тя е пристигнала в северозападния азербайджански град Нафталан, който е прочут с лечебните си процедури със недопечен нефт, с цел да лекува артрита си, оповестява " Франс прес ".

След десетминутно потапяне в петрола асистентка остъргва тъмнокафявото масло от кожата й и я праща под душа. " От дълго време си мечтаем за сходен престой ", твърди тази жена, която работи като търговски представител в съветския регион Татарстан и е пристигнала в Азербайджан с приятелки.

Тя е пристигнала в Нафталан, с цел да лекува полиартрит, от който страда от 10 години и твърди, че е понижила медикаментите след десетдневно лекуване. Сулфия се усеща доста добре в този необикновен спа център в Кавказ, на няколко километра от конфликтната зона в Нагорни Карабах.

" Това е Божи подарък " съгласно Руфат, 48-годишен публицист и член на опозиционната партия, който живее в Баку. Само главата му се подава от ваната с нефт, в другия завършек на коридора, където е отделението за мъже в санаториума " Сехирли " ( " Магичен " на азерски - бел. ред.)

Петролът в Азербайджан се изнася в целия свят и играе основна роля в стопанската система на тази кавказка страна. Само че черното злато на Нафталан, дребен град с население 10 000 души, на повече от 300 километра от столицата, не е пригодно за обичайна комерсиална приложимост на въглеводородите, защото е доста по-плътен.



В Азербайджан, една от люлките на петрола, черното злато е намерено в средата на 19-и век. Нафталан открива петрола си със характерни свойства няколко десетилетия по-късно. От началото на 20-те години на предишния век градът се трансформира в балнеоцентър, като за него се дават безвъзмездни посоки от руските управляващи.
Според локалната легенда, която чиновниците в хотелските комплекси в града непрекъснато описват, свойствата на този " чудодеен нефт " били открити инцидентно, когато една умираща камила, оставена наоколо до локва с скъпата течност, оздравяла.

Днес обичайното лекуване се състои в потапяне за 10 минути във вана, цялостна с плътна и миризлива течност, затоплена до 38 градуса.

" Използването на недопечен нефт за медицински цели бе несъмнено от западни лекари като евентуално канцерогенно ", отбелязва Мариам Омиди в труд, отдаден на руските санаториуми и на от време на време необикновените лечебни процедури. В петрола от Нафталан има близо 50 % нафтален, субстанция, която се открива и в пушека от цигари, и в топчетата срещу молци.

През 80-те години Нафталан е посрещал над 70 000 души за водолечение годишно, което е върхът му. Лечебните процедури вървят с цялостна мощ до 1998 година, когато избухва спорът сред Азербайджан и Армения в граничния регион на Нагорни Карабах. Почти всички санаториуми са превърнати в места за настаняване на част от стотиците хиляди бежанци от спора.

В началото на 21-и век Азербайджан засилва напъните си, с цел да възвърне репутацията на Нафталан като балнео дестинация. Бежанците, подслонени в руските санаториуми са настанени на друго място, съвсем всички здания са разрушени или изоставени и са сменени с нови съвременни хотелски комплекси.

Градът през днешния ден е комбинация от кичозни дворци, където седмица настаняване и процедури може да надвиши хиляда евро и санаториуми, в които царува руската атмосфера и една седмица престой коства единствено 100 евро.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР