Потънал кораб, открит в река Нил, който лежи необезпокояван повече

...
Потънал кораб, открит в река Нил, който лежи необезпокояван повече
Коментари Харесай

Намериха на дъното на Нил кораб, описан от Херодот

Потънал транспортен съд, открит в река Нил, който лежи несмущаван повече от 2500 години на дъното, най-сетне разкрива тайните на античното египетско корабостроене. Учените считат, че този транспортен съд е разкрил конструкция на античните египетски кораби, чието битие се дискутира от епохи.

Във откъс 2.96 от Историите на Херодот, оповестен към 450 година прочие н. е., древногръцкият историк – който пишел за пътуването си до Египет – разказва вид товарна лодка на Нил, наречена барис.

Според неговите скици тя е била построена като тухлена зидария, облицована с папирус и с кормило, минаващо през дупка в кила.
Тази система за ръководство е била следена през фараонския интервал – само че до момента нямаше твърди археологически доказателства за съществуването й.

Това е транспортен съд 17 от потъналия към този момент пристанищен град Тонис-Хераклион наоколо до устието на Нил, датиран към късния интервал, 664-332 година пр.н.е. Тук откривателите изследват над 70 корабокрушения, откривайки безчет артефакти, които разкриват смайващи детайлности за античния търговски център и неговата просвета.

Въпреки че е във водата от най-малко 2500 години, запазването на транспортен съд 17 е доста положително и се трансформира в извънредно събитие. Археолозите съумяват да разкрият 70 % от корпуса.

„ Едва когато открихме тези остатъци, разбрахме, че Херодот е прав “, споделя археологът Дамиан Робинсън от Оксфордския център за морска археология пред The Guardian още през март 2019 година

Корабът демонстрира няколко детайла, маркирани от Херодот.
„ Обшивката на транспортен съд 17 е подредена по метод, който й придава тип на “ построена от тухли “, тъкмо както е разказано от Херодот “, написа археологът Александър Белов от Центъра за египтология на Руската академия на науките в 2013 година

„ Скелетът на транспортен съд 17 е съединен напречно от удивително дълги части, които могат да доближат дължина 1,99 м. Тези тенони подхождат на„ дългите и близки колове “в описа на Херодот…

Херодот също загатва бариловият кил, а транспортен съд 17 има кил, който е два пъти по-дебел от дъската и плановете вътре в корпуса. „

Има и някои несъответствия – съдът, който Херодот разказва, е имал по-къси тенони, които са работили като ребра, държащи дружно акациевите дъски на корпуса; и барисът на Херодот няма подсилващи рамки, до момента в който транспортен съд 17 има няколко.

Това обаче може да бъде обяснено, в случай че транспортен съд 17, който е дълъг към 27 метра, е по-голям от бариса на Херодот.

„ Херодот разказва този вид кораби като имащи дълги вътрешни ребра. Никой в действителност не знаеше какво значи това … Тази конструкция в никакъв случай до момента не е била виждана археологически “, споделя Робинсън.
„ Тогава открихме тази форма на структура на съответна лодка и това е безусловно същото, което Херодот споделя. “

Корабът има това превъзходно кормило, което се прокарва през два отвора в кърмата. Поставени един пред различен, тези отвори наподобява дават опция за по-добро ръководство според от това дали корабът е претрупан или не.

Според тези подробни открития, откривателите считат, че транспортен съд 17 е толкоз покрай описанието на Херодот, че е евентуално да е издигнат в същата корабостроителница, за която гръцкият създател написа.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР