Построилите без разрешение жилищни и обществени сгради до 5000 кв.м

...
Построилите без разрешение жилищни и обществени сгради до 5000 кв.м
Коментари Харесай

Узаконяване на незаконни сгради и по-лесно събаряне на павилиони, предвижда законопроект

Построилите без позволение жилищни и публични здания до 5000 кв.м или такива с потенциал сред 100 и 200 места да могат да ги узаконят. Преместваемите обекти, които също са построени или сложени без нужните документи, да могат да бъдат премахвани по-лесно. Тези оферти са част от импортираните в комисията по благоустройство и самоуправление планове за смяна на Закона за устройство на територията.

Логиката за първото предложение и нуждата от него към момента е неразбираема. Зад желанието за унищожаване на преместваеми обекти обаче наднича Валери Симеонов и обещанието му от предишното лято за възбрана на сергиите по Черноморието.

Автори на предлагането за легализиране на противозаконни постройки от 4-та до 6-а категория са 7 депутати от ГЕРБ. Негативни мнения против опцията са изпратили от Камарата на архитектите в България, Националното съдружие на общините и Камарата на строителите.

Обектите, които попадат в тези три категории, са частни пътища, улици от второстепенната мрежа, жилищни и смесени здания със приблизително и ниско застрояване или такива с повърхност до 5000 кв.м, вили, индустриални здания с потенциал до 100 работни места, вътрешни преустройства и съществени поправки, оранжерии до 200 кв.м, басейни с размер до 100 куб.м, огради, остъклени балкони.

Всеки ще строи нелегално

За да узаконят постройките си, строителите, построили ги в нарушаване на закона, ще би трябвало да платят 30% от строителната стойност. Тя постоянно е в пъти по-ниска от сумата, която се изплаща от инвестицията - при продажба или отдаването на парцел чартърен.

Именно това е събудило недоволството на сдружението на общините - съгласно тях вложителите с лекост ще платят 30% от строителните си разноски като санкция, щом това ще им спести време и ще ги улесни доста.

" Узаконяване на издигнатите и бъдещите противозаконните постройки с актуалната тежка административна тежест ще значи, че всеки ще бъде подбуден да строи нелегално ", сподели пред " Дневник " Петкана Бакалова, зам.-председател на Камарата на архитектите. Според нея един от главните проблеми е в това, че няма период за узаконяването на парцели.

Липсата на период като негатив за плана показва и ръководителят на комисията по самоуправление и благоустройство Искрен Веселинов (Обединени патриоти). " Проблемът с това предложение е, че бихме основали в закона процедура, по която той да не бъде спазван. Като законодателна техника за мен това е смущаващо ", сподели той пред " Дневник ".

По думите му доводите към момента не са еднопосочни, а отрицателните мненията от трите организации не могат да бъдат подценени. Предложението обаче ще бъде разисквано и Веселинов позволява опция за основаване на опция за легализиране, само че в случай че тя бъде за избран период. Този метод е прилаган и в предходни години.От Камарата на строителите споделят, че кардинално поддържат предложенията и е належащо да се сътвори режим за легализиране на структури, за които няма утвърдени документи. Според тях обаче това би трябвало да става, в случай че същите здания могат да бъдат приведени съгласно техническите условия, което не би било допустимо за жилищни и други по-сложни здания.

Махни преместваемото

В друго предложение, на което главен вносител е Христиан Митев (депутат от Националния фронт за избавление на България), вкарват се благоприятни условия за унищожаване на преместваемите обекти, които са сложени без позволение и в несъгласие с утвърдената скица. Освен това се разказва ясно с каква величина и структура би трябвало да наподобяват обектите - независими модули с повърхност до 15 кв.м и височина до 3 м.В един парцел ще могат да бъдат сложени до 3 такива модула, които обаче не би трябвало да бъдат свързани. Освен това се вкарват и по-ясни регламенти по кое време да се отстраняват сходни уреди - сложени без позволение, отвън плануваните места, в случай че не дават отговор на съответните механически параметри, в случай че обектът е захранен с вода, само че не е включен канализацията, и други.

Според закона преместваеми обекти са павилиони, кабини, маси, зарядни колонки за електрически транспортни средства, спирки на градския превоз, пейки, осветителни тела, кофи за отпадък, чешми, фонтани, часовници и други.

Попитан Искрен Веселинов сподели, че зад предложенията стои точно желанието на водача на НФСБ за унищожаване на заведенията, магазините и заведенията за хранене край плажните линии, които " са позволени като преместваеми обекти, само че на процедура въобще не са такива ".

През лятото Симеонов поведе акция против сергиите и краткотрайните обекти. Според него те нямат място в курортите, тъй като унищожават " естествения и законния бизнес ", " основават чувството, че се разхождаш из Капалъ чарши или в някоя африканска туземска страна ". Кампанията завърши със събарянето на няколко заведения и промяната на районния шеф на строителния надзор Милка Гечева. Симеонов я упрекна, че не дава отговор на негови сигнали за противозаконни постройки и че " покрива противозаконните плажни нощни заведения на мутрите на плажа Слънчев бряг-юг "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР