Пострадали от последните катастрофални наводнения у нас - в Бургас

...
Пострадали от последните катастрофални наводнения у нас - в Бургас
Коментари Харесай

Пострадали от наводненията в Бургас заплашват с протести

Пострадали от последните пагубни наводнения у нас - в Бургас от предходната есен, излизат на митинг, в случай че страната незабавно не почисти затлачените дерета, стана ясно от репортаж на Би Ти Ви. Над 300 души са внесли подписка в локалната администрация, в която упорстват да се изчистят рисковите сектори. От регионалната администрация обаче изясняват, че нямат бюджет за разчистване на речните корита. За сметка на това намерили различен метод и пратили пандизчии да разчистват на ръка.

Проверка на "Сега " откри, че от ден на ден общини изпразват язовири, които са тяхна благосъстоятелност, като повода е точно липса на финансова опция за поправки и поддръжка. Тенденцията е от втората половина на 2015 година, когато влезе в действие новият закон за водите, с който на локалните управляващи се разпоредиха много отговорности към водоемите, а и се предвидиха наказания. Източване се подхваща най-вече в дребни общини с нищожни бюджети.

"При нас няма тъкмо такива проблематични язовири, само че наклонността е реалност. Просто страната, като не може да реши някакъв проблем, го трансферира на общините. Така е и с поддържането на коритата - на кмета се вменяват отговорности, отговорности, а пари не се плануват ", зави кметът на Белоградчик Борис Николов. Той заяви, че общината заплаща по към 5000 лева на компания, която по новите правила се занимава е сигурността на язовирите.

През септември общинският съвет на Чирпан утвърди източването на четири водоема. В претекстовете към решението се споделя: "Държавната организация по метрологичен и механически контрол прави систематични инспекции и при констатиране на нередности и неотстраняването им в период кметът на общината търпи финансови наказания, като за първични нарушавания те са в размер на 1000 лв. за всяко. За осъществяване на предписанията на организацията са нужни обилни финансови средства, които към сегашния миг не са планувани в разходната част на бюджета - главно закупуване и ремонт на кранове, разчистване на преливници, разчистване на воден и въздушен откос на стените ". Водоемите са били в неприятно положение, без наематели и не са носили доходи. Решение за четири язовира, за които надзорната организация също е открила нередности, следва да се вземе и в Дупница. Мотивът на общинарите е същият - липсват пари за поправки. В последните 2 години източване бе подхванато в Борован, Долни Дъбник, Радомир, Средец и други

Практиката сочи, че изпразването на язовири не спомага изключително за сигурността на хората. Сред прелелите водоеми в Камено през есента имаше и общински, с което се появиха съмнения, че са съдействали за нещастието. До момента няма данни за резултат от следствието. Ген. Кирил Войнов, който е един от шефовете на Агенцията за метрологичен контрол, съобщи тогава, че се издават много актове и наказателни постановления, като до края на 2017 година може да стигнат 500. "Има кметове, които се крият, и организацията не може да им ги връчи ", бе споделил той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР