Постоянното усещане за студ може да бъде признак на различни

...
Постоянното усещане за студ може да бъде признак на различни
Коментари Харесай

Постоянното усещане за студ може да бъде признак за ...

Постоянното чувство за мраз може да бъде симптом на разнообразни здравословни проблеми, вариращи от доброкачествени до евентуално съществени. Въпреки че инцидентните студени тръпки или чувството за мраз са естествена реакция на по-ниските температури, непрекъснатите чувства за мраз, които не могат да бъдат обяснени с фактори на околната среда

Ето някои евентуални аргументи за това чувство:

Ниска температура на околната среда: Най-простото пояснение за непрекъснатото чувство за мраз е просто пребиваването в студена среда. Тялото ви естествено реагира на по-ниските температури, като трепери и свива кръвоносните съдове, с цел да резервира топлината.
Анемия: Анемията е положение, което се характеризира с липса на червени кръвни кафези или хемоглобин в кръвта. Тъй като алените кръвни телца придвижват О2 в цялото тяло, анемията може да докара до неприятно кръвообращение и да провокира непрекъснато чувство за мраз.
Нарушения на щитовидната жлеза: Щитовидната жлеза играе значима роля в регулирането на метаболизма на организма. Ако щитовидната жлеза е незадоволително дейна (хипотиреоидизъм), тя може да забави метаболитните процеси, което да докара до чувство за мраз. Обратно, свръхактивната щитовидна жлеза (хипертиреоидизъм) също може да провокира сензитивност към мраз заради по-високата скорост на метаболизма.
Хранителни дефицити: Недостигът на съществени хранителни субстанции, като желязо, витамин В12 или фолиева киселина, може да повлияе на способността на организма да създава червени кръвни кафези и да генерира топлота, което води до чувство за мраз.
Болест на Рейно: При това заболяване кръвоносните съдове в крайниците, като пръстите на ръцете и краката, се свиват прекалено в отговор на мраз или стрес. Това води до понижаване на притока на кръв към тези области, като предизвиква чувство за мраз, изтръпване и от време на време смяна в цвета на засегнатата кожа.
Лошо кръвообращение: Състояния, които засягат кръвообращението, като периферна артериална болест или диабет, могат да доведат до студени крака. Намаленият кръвоток може да докара до чувство за трайно студени ръце и крайници.
Стрес и безпокойствие: Психологическите фактори също могат да допринесат за чувството за мраз. Стресът и тревогата провокират реакцията на организма " битка или бягство ", което може да докара до стесняване на кръвоносните съдове и чувство за мраз.
Лекарства: Някои лекарства, като бета-блокерите, употребявани за високо кръвно налягане, или антипсихотичните медикаменти, могат да повлияят на способността на организма да контролира температурата и да доведат до чувство за мраз.
Хипотермия: В рискови случаи продължителното излагане на мраз може да докара до хипотермия - евентуално животозастрашаващо положение, при което тялото губи топлота по-бързо, в сравнение с може да я създаде.
Автоимунни болести: Някои автоимунни болести, като лупус, могат да накарат имунната система да нападна здрави тъкани, което води до разнообразни признаци, в това число сензитивност към мраз.
Какво да вършиме, в случай че изпитвате непрекъснато чувство за мраз?

Ако изпитвате непрекъснато чувство за мраз и това се отразява на всекидневието ви, е належащо да се консултирате с медицински експерт. Той може да извърши задълбочена оценка, включваща кръвни проби и физически прегледи, с цел да откри главната причина и да предложи уместно лекуване или промени в метода на живот. Пренебрегването на непрекъснатото чувство за мраз може да докара до затруднения, тъй че е значимо да обърнете внимание на казуса неотложно за цялостното ви благоденствие.

Консултацията със експерт е най-хубавият метод да получите диагноза и лекуване на непрекъснатото чувство за мраз.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР