Постоянният представител на Китай в службата на ООН в Женева

...
Постоянният представител на Китай в службата на ООН в Женева
Коментари Харесай

Китай поиска СЗО да провери американска военна лаборатория за произхода на Covid-19

Постоянният представител на Китай в службата на Организация на обединените нации в Женева Чен Сюй съобщи, че военната лаборатория във Форт Детрик и Университета в Северна Каролина, Съединени американски щати, би трябвало да стане обект на транспарантно следствие с цялостен достъп по отношение на изследването на произхода на Covid-19. Това заяви китайската осведомителна организация " Синхуа ", представена от онлайн изданието eadaily.com.

Китайският посланик е написал писмо до генералния шеф на Световната здравна организация, в което акцентира, че хипотезата за приключване на ковид от Уханския институт по вирусология е извънредно неправдоподобна.

В писмото се показва, че Форт Детрик е боен научноизследователски институт на армията по инфекциозни болести и е център на американската военно-биологична активност, прочут със своите " противозаконни, непрозрачни и небезопасни практики ". Според писмото на китайския посланик военната лаборатория е център на американската стратегия за създаване на биологически оръжия. Лабораторията е с четвърто равнище на биобезопасност и в нея се съхраняват проби от всички известни смъртоносни заболявания, като ебола, чума и ковид SARS.

Изредени хронологично са и редица случаи на произшествия и гърмежи от респираторни болести измежду популацията в региона, непосредствен до лабораторията. Сред тях е представен груповият иск, подаден през февруари 2016, от 106 американски фамилии и обособени жители от окръг Фредерик, щата Мериленд, по отношение на породени вреди и гибел вследствие на въздействието на рискови материали. Поисканата отплата е от 750 млн. $.

През юли 2019 година лабораторията е била закрита след определяне на редица нарушавания, свързани с биобезопасността.

През март 2020 пък на уеб страницата на Белия дом бе подадена петиция с молба държавното управление на Съединени американски щати да разкрие информацията, която се отнася до Форт Детрик и за аргументите за закриването й през 2019, както и дали този факт има отношение към пандемията от Covid-19. Отговор не е бил даден, написа още в писмото до СЗО представителят на Китай в Организация на обединените нации в Женева.

Само преди ден пък бе обявено, че отчетът на американското разузнаване, поръчан от президента Байдън, не дава безапелационен отговор за произхода на Covid-19 - дали той е лабораторен, или появил се по натурален метод от природата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР