Постоянният представител на Казахстан в ООН Кайрат Умаров подписа днес

...
Постоянният представител на Казахстан в ООН Кайрат Умаров подписа днес
Коментари Харесай

Казахстан се включи към международния протокол за отмяна на смъртното наказание

Постоянният представител на Казахстан в Организация на обединените нации Кайрат Умаров подписа през днешния ден Втория незадължителен протокол към Международния пакт за гражданските и политическите права, ориентиран към анулация на смъртното наказване. Това заяви през днешния ден външното министерство на страната, съобщи ТАСС.

През декември 2019 година президентът на Казахстан разпореди на министерството да стартира процедура за присъединение към Втория протокол в границите на политическите промени в страната. С подписването на този интернационален документ продължава курсът към последователно ограничение на използването на смъртното наказване и към хуманизация на наказателното законодателство, се показва в известието.

Решението за присъединение към интернационалния протокол за анулация на смъртното наказване бе огласено тези дни от президента на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев във видеоизявление на 75-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации. Казахстан се афишира за реализиране на основополагащото право на живот и човешко достолепие, посочи той.

От 2003 година в Казахстан е в действие мораториум върху осъществяването на смъртни санкции, напомня ТАСС.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР