Постоянният ни представител в ЕС посланик Димитър Цанчев участва в

...
Постоянният ни представител в ЕС посланик Димитър Цанчев участва в
Коментари Харесай

Димитър Цанчев: Процесът на разширяване на ЕС не може да става за сметка на интересите на държавите членки

Постоянният ни представител в Европейски Съюз дипломат Димитър Цанчев взе участие в проведената на 13 май 2021 година от Гърция и Румъния неофициална видеоконферентна среща на външните министри на Европейски Съюз с техните сътрудници от Албания и Република Северна Македония, съобщи пресцентъра на Министерство на външните работи.

„ Договорите би трябвало да се съблюдават и това е едно от най-важните правила в интернационалните връзки. България и Република Северна Македония подписаха през 2017 година Договор за другарство и добросъседство, който трябваше да сложи основите на същинско съдействие и почтен разговор. Това съглашение, както и Договорът от Преспа с Гърция, отвориха пътя на Скопие към европейска интеграция. За страдание, отводът на Република Северна Македония да ползва контракта с България е причина за днешното състояние “, съобщи пред участниците в конференцията дипломат Димитър Цанчев.
Той се спря на проблемите, свързани с използването на споразуменията със Скопие, неналичието на резултати от работата на взаимната историческа комисия, нарушаването на главните права на македонски жители с българско съзнание и намерено потребление на език на омразата против България.
„ Няма да ви изненадам, в случай че кажа, че ние сме измежду най-големите последователи на процеса на разширение на Европейски Съюз в района на Западните Балкани, само че това не може да става за сметка на ползите на страните - членки на Европейски Съюз. Българската позиция е ясна и прагматична. При встъпването си в служба новият длъжностен министър на външните работи съобщи, че нашата позиция остава непроменена “, сподели дипломат Цанчев.
„ Не може да се приказва за изгубено доверие в Европейския съюз. Държавите кандидатки би трябвало също да заслужат доверието на своите сътрудници от Европейски Съюз със своето държание, което би трябвало да е почтено и намерено. България остава отворена за разговор и намиране на позитивно решение “, съобщи в умозаключение българският непрекъснат представител в Европейски Съюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР