Постоянните промени на законите и особено на Наказателния кодекс (НК)

...
Постоянните промени на законите и особено на Наказателния кодекс (НК)
Коментари Харесай

Шизофренно признание: Да се променя Наказателният кодекс през ден е лошо

Постоянните промени на законите и изключително на Наказателния кодекс (НК) не водят до нищо положително. Вместо да усъвършенстват обстановката, безкрайните кръпки в наказателния закон единствено утежняват обстановката. Това се схваща от новата идея за наказателна политика, написана от Министерството на правораздаването. Тя би трябвало да зададе посоката, която ще се развива системата на наказванията през идващите пет години. Документът е качен за публично разискване на уеб страницата strategy.bg.

Идеите на създателите на документа тотално се разминават с политиката, водена от ГЕРБ. През последните 11 години Наказателният кодекс е поправян 35 пъти. Непрестанните промени в закона в множеството случаи целят утежняване на глобата и са плод на реакция от вида " за всеки човек по един закон ". Правосъдният министър Данаил Кирилов пет години беше ръководител на правната комисия и имаше водеща роля в този развой.

Съвсем неотдавна – след среща с бащата на грубо убитата в Галиче 18-годишна Андреа министър председателят Бойко Борисов разпореди незабавни промени в Наказателен кодекс, с цел да се отстрани опцията малолетните да получават по-леки санкции. Текстовете бяха написани за няколко дни, а ГЕРБ са на път да анулират одобрена десетилетия наред политика в наказателното правосъдие без какъвто и да е спор.

Преди това в Наказателен кодекс още веднъж бе направена фундаментална смяна – отпадането на съкратеното правосъдно разследване за убийства, т.е. опцията причинителят да си признае и да получи по-ниска присъда. Поводът бе убийството на 7-годишно момиче в сливенското село Сотиря предходната година.

Колкото по-често, толкоз по-бавно
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР