Постоянната мисия на Великобритания към ООН изпрати писмо до Съвета

...
Постоянната мисия на Великобритания към ООН изпрати писмо до Съвета
Коментари Харесай

Танкерна война в Персийския залив

Постоянната задача на Англия към Организация на обединените нации изпрати писмо до Съвета за сигурност, в което се показва, че танкерът " Стена имперо " е арестуван в териториалните води на Оман, заяви източник в международната организация.

" Това писмо до ръководителя на Съвета за сигурност съдържа в действителност данни за случая в Ормузкия проток на 19 юли. В писмото се споделя, че танкерът е арестуван в териториалните води на Оман, " сподели източник на организацията, представен от РИА Новости. Според Ройтерс в писмо до Съвета за сигурност на Организация на обединените нации Обединеното кралство е определило дейностите на Иран като " противозаконна интервенция ".

Британски министри възнамеряват да наложат на Иран наказания след задържането на плаващ под английски байрак петролен танкер в Персийския залив, заяви през вчерашния ден в. " Телеграф ".

Англия може да призове Организация на обединените нации и Европейски Съюз да върнат глобите върху Иран, които бяха анулирани през 2016 година след договорката за иранската нуклеарна стратегия, означи вестникът.

Британската работа за външно разузнаване МИ-6 и Британският държавен информационен център (GCHQ) проверяват версията, че Русия е обвързвана със задържането на английския танкер Stena Impero от Иран, написа в. " Сънди мирър ".

Според източници в службите за сигурност иранското разузнаване можело да залови танкер, употребявайки подправени GPS координати, които биха могли да се разпространят благодарение на " съветска шпионска технология ". Изданието отбелязва, че възможното присъединяване на съветската страна в случая може да се случи единствено с " благословията на съветския президент Путин ".

Руският народен представител Алексей Пушков разяснява по този мотив в туитър, че " спецовете по подправени вести в никакъв случай не излизат в отпуск ". Александър Шерин, който взе участие в комисията по защита в Държавната дума, съобщи, че опитите да се популяризира такава версия приказват за " безспорна непросветеност и безспорна лекомисленост ".

НАТО осъжда задържането на двата петролни танкера и приканва иранските управляващи да освободят корабите и членовете на екипажите им, гласи изказване на представителя на НАТО Оана Лунгеску.

В петък вечер Военноморските сили на Корпуса на ислямската революционна армия - част от иранските въоръжени сили, задържаха английския танкер " Стена имперо " в Ормузкия проток и след това го ескортираха до пристанището на Бандар Абас. Екипажът на танкера, състоящ се от 23 души, в това число трима руснаци, остана на борда, само че корабособственикът не можа да се свърже с него. Иранските управляващи обявиха, че екипажът е здрав и танкерът е бил закотвен в пристанището.

Инцидентът със " Стена имперо " се смята за отговор на иранските управляващи на задържането на ирански танкер от английските управляващи в Гибралтар на 4 юли. Иранската държавна новинарска организация ИРНА посочи, че танкерът е бил задържан, откакто се е сблъскал с ирански рибарски транспортен съд и не е реагирал на апелите за помощ на по-малкия ирански кораб.

В събота катер на иранската брегова защита принудил танкер, плаващ под алжирски байрак, да промени курса си в Ормузкия проток и го насочил в териториалните води на Иран. Това заяви алжирската организация APS, цитирайки най-голямата алжирска нефтогазова компания Sonatrach, която е притежател на танкера.

По същия метод Иран постъпи в петък и с различен алжирски танкер " Масдар ", който след това бе оставен да продължи пътя си за разлика от иззетия танкер " Стена имперо ". Според алжирската компания вторият й танкер плавал към саудитското пристанище Рас Танура, където трябвало да бъде претрупан и да отплава за Китай.

В същото време саудитските управляващи са дали позволение ирански петролен танкер да бъде върнат в родината. Той е бил арестуван през май след претърпяно злополучие в Червено море и е бил арестуван в пристанището Джеда, оповестява РИА Новости.

Иранският транспортен съд " Щастие I " изпрати сигнал за злополучие на 2 май по отношение на " отвод на мотор и загуба на надзор ". Авариралият транспортен съд се е намирал на 70 километра южно от саудитското пристанище Джеда. Екипажът на танкера се е състоял от 24 ирански жители и двама моряци от Бангладеш. Морската защита на Саудитска Арабия е оказала помощ на иранския танкер.

Според организацията преди този момент саудитските управляващи са попречили връщането на танкера " Щастие I " в Иран заради финансови аргументи, като Иран е платил 200 хиляди $ за поддръжката и ремонта на кораба.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР