Постите, според църковните правила, са начин за борба с греха

...
Постите, според църковните правила, са начин за борба с греха
Коментари Харесай

Важно! Колко алкохол и пържоли са позволени след Коледните пости, обяснява ендокринологът от ВМА майор д-р Весела Михнева

Постите, съгласно църковните правила, са метод за битка с прегрешението посредством самоограничение от храна. Има разнообразни степени на ограничаване, които се разграничават по позволените храни и църковният календар демонстрира разнообразни интервали, избрани за даден тип пости. Тъй като някои от типовете пости са строги, е значимо хранителният режим да се преценява с физическото и здравословно положение на човек.

За всички ли са " позволени " постите и по какъв начин да предпазим организма си от стрес около това " пречистване " - news.bg е потърсил отговорите на тези други въпроси от майор лекар Весела Михнева - част от екипа на Клиниката по ендокринология и заболявания на обмяната на Военномедицинска академия.

Най-добрите храни и питиета, които ще ви отърват от новогодишния махмурлук

Православният пост доста наподобява на веганството. Самото веганство е форма на вегетарианството, като хората, последващи този метод на живот заобикалят да употребяват всевъзможни артикули от скотски генезис, включително храни, козметика, облекла и така нататък Този режим може да е пълностоен и здравословен, само че би трябвало да бъде плануван деликатно, с цел да се задоволят потребностите на организма от потребни субстанции и витамини, които липсват при този жанр на живот, разяснява доктор Михнева.

И акцентира, че не трябва да се не помни, че постите целят филтриране на тялото и душата.

Живеещи обаче в актуалния свят, цялостен със стрес и отрицателни страсти, не би трябвало да забравяме, че сходна внезапна промяна на стила на живота непроменяемо би се отразила стресово на организма, акцентира експертът.
Приемът на значимите витамини и аминокиселини, които липсват по време на поста, е извънредно значим за превентирането на редица болестни положения. Особено внимание би трябвало да се обърне на неналичието на задоволително белтъчини, калций, магнезий, желязо и други.

9 храни, които наложително би трябвало да ядем през януари

Освен това, по време на пост наред със зеленчуците и плодовете, се употребяват и доста бързи въглехидрати - картофи, ориз, царевица, хлебни артикули. " Червената лампичка " тук би трябвало да светне най-много за хората, страдащи от хронични болести - свързани с обмяната на веществата, намален имунитет, кардиологични, твърди доктор Михнева.
Тя е безапелационна, че постите сами по себе си съставляват самобитно филтриране на човек от животинските артикули, което има своя позитивен резултат, само че наложително би трябвало да се регистрира здравословното положение на човек.

На Рождество Христово завършва дългият коледен пост, по тази причина обядът е благословен и доста изобилен. Именно заради това би трябвало да бъдем извънредно деликатни към храните, които ще поднесем на коледната софра.

Руски топ диетолог с скъп съвет по какъв начин да не си докараме инсулт по празниците

Основните ястия за празника, а и за идващите дни, са приготвени от свинско месо - сервират се пържоли, кървавица, прясна наденица, кюфтета, сланина и зелеви сарми с месо, слънчогледова саралия, баница с друга плънка, може да е с месо, зеле, гъби, праз и тиква. За Коледа са обичайни и сладките, най-често приготвени с мед. На фона на тази изобилна софра не би трябвало да се не помни, че изобилното преяждане, изключително след дълъг пост, е стрес за организма, който се е лишавал 40 дни от наситени мазнини от скотски генезис, както и от храна, съдържаща висока централизация на белтъци - мляко, млечни произведения, яйца, споделя ендокриноложката.

Тя напомня и че има райони в България, където заколването на прасе е традиция на Коледа.
Чувала съм, че на някои места по плешката на закланото животно гадаят за бъдещето на къщата и на цялото семейство. Свинското месо е едно от най-високо калоричните меса и при множеството диетични режими се предлага да се заобикаля. Затова в коледния ден е добре на трапезата да участват гъше, пуешко или друго птиче месо, или пък както и риба, в случай че решим да заместим нездравословното свинко, предлага доктор Весела Михнева.

Как да се предпазим от преяждане

На някои места в България съществува традицията първата храна за деня да е печено врабче, с цел да бъдеш през годината лек като врабче. По време на обяда на първо време се пие богатства ракия, след което алено и бяло вино. Консумацията на алкохол обаче би трябвало да е умерена, освен поради високата калорийна стойност на алкохолните питиета, само че и поради вредата им върху чернодробната функционалност и метаболитния синдром, безапелационна е тя.

Резултати от изследване, направено във Англия от онлайн платформа за доставка на храна за у дома, демонстрират, че на предходната Коледа хиляди хора са нарушили традицията да хапнат пуйка на празника и най-популярната храна за у дома на този ден е била пицата, пилешкото, бургерите, китайска и ливанска храна, кебапът, сушито.
За нашите географски ширини това е неприложимо, само че е добре да знаем, в случай че сме решили да се пречистим преди Коледа, постът не е единствено отнемане от избрани храни за даден интервал от време, само че той цели и да " възпита " организма. Затова, след края на поста, не трябва да забравяме, че методът на хранене е едно от най-важните неща за това да бъдем здрави и да превентираме редица заболявания през очакващата ни Нова година, сигнализира ендокринологът от ВМА.

Отслабнете за Нова година: 5-те най-хубави диети от звездите

А препоръките, които дава, с цел да се понижи стресът на организма след замяната на марулката с пържолки, е на първо място умерена консумация на скотски артикули в първите няколко дни след привършване на поста.

Вкусните и обичайни за празника баници също би трябвало да бъдат приготвени с по-малко лой и извара вместо сирене, а на тиквеника да се добави по-малко захар. Освен това, могат да се вземат и разнообразни ензими, под формата на таблетки, които могат да улеснят прекосяването към нов режим на хранене, поучава още доктор Михнева.
Дните към Коледа изобилстват с голям брой гадания и предсказания за идната година, както и с пречистващи и предпазващи ритуали. Това е интервал на фамилни събирания и на изложение на респект към по-възрастните. Наред с магията на това да бъдем дружно с обичаните хора е добре да помислим за нашето здраве, с цел да може да се любуваме на още доста празници за напред, заключва ендокринологът.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР