Постиженията, трудът и постоянството на дейците на образованието, науката, културата

...
Постиженията, трудът и постоянството на дейците на образованието, науката, културата
Коментари Харесай

Президентът: Постиженията  и постоянството на българските творци, учени и общественици дават увереност за бъдещето на България

Постиженията, трудът и постоянството на дейците на образованието, науката, културата и изкуството сплотяват и показват родолюбивия дух, волята и креативната мощ на българския народ. Те са и източник на горделивост и дават убеденост за бъдещето и просперитета на България. Това съобщи президентът на тържествена гала в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2, на която удостои с Почетния знак на президента видни български създатели, учени и общественици в региона на здравното обучение и просвета, историята и литературата, изкуството и художественото обучение, музикалната педагогика и певческото творчество.

По предложение на инициативни комитети с Почетния знак на президента бяха удостоени  акад. д.м.н. Лъчезар Трайков, чл.-кор. д.б.н. Илза Пъжева, чл.-кор. д.н. Иван Гранитски, проф. д.и.н. Андрей Пантев, проф. доктор Греди Асса, и доктор Ваня Монева.  Държавният глава означи значимите постижения и гений на отличените, оценени освен от българската общност, само че и намерили самопризнание оттатък рамките на страната ни. изрази благодарност и почитание към техния неоспорим принос за одобряването на народен дух и самочувствие на България и за развиването на българската просвета, обучение и просвета.

„ Обществото ни цени високо вашето родолюбие, гений, труд и безрезервност “, уточни президентът и означи, че със своите значими триумфи отличените  способстват за одобряването на изконни полезности, които са хубавичко основа, върху която би трябвало да се гради модерна България.

Снимка: Президентство на Р. България

Лъчезар Трайков  получи оценката във връзка неговата 65-годишнина, за високозначимия му принос като почитан доктор, бележит академик и академични учител в региона на неврологията, както и за заслугите на цялостната му активност към развиването и интернационалния престиж на актуалната българска здравна научна школа.

С почетен знак беше отличена  Илза Пъжева  по случай 70-ата й годишнина за нейния принос като интернационално приет академик и теоретичен началник в региона на биологическите науки, както и за нейните университетски заслуги към развиването и престижа на актуалната българска просвета.

Иван Гранитски  беше почетен с Почетния знак на президента за високозначимата му социална роля като публицист, стихотворец, публицист, редактор, журналист и издател, както и за заслугите на цялостното му творчество и теоретичен принос към развиването и престижа на актуалната българска литература, публицистика и издателска активност. Отличието е и във връзка неговата 70-годишнина.

Андрей Пантев  беше отличен с Почетния знак на президента във връзка неговата 85-годишнина, за високо значимия му принос като почитан историк, изтъкнат български академик и академични учител, както и за заслугите на неговата цялостна активност и теоретичен принос към развиването и издигането на престижа на актуалната българска историческа просвета. От негово име оценката беше признато от неговата брачна половинка Цветанка Бунджулова.

За приноса му като почитан художник и академични учител, както и за неговото изцяло творчество към развиването и интернационалния престиж на актуалното българско изобразително изкуство и по отношение на неговата 70-годишнина беше отличен Греди Асса.

Ваня Монева  получи оценката по случай нейната 70-годишнина и отбелязването на 50-годишния й креативен празник. Почетният знак е и за високо значимия й принос като диригент и основен живописен началник на международно известни български хорови обединения, както и за водещата й роля в развиването на актуалното хорово изкуство на България.

От името на удостоените с Почетния знак на президента акад. Лъчезар Трайков благодари за признанието и уточни, че отличените на церемонията почтено, честно и настойчиво всекидневно работят за построяването на главните полезности и насоки на публичния ни живот. Акад. Трайков означи, че по техния път е нужна поддръжката на ръководещите, които за жалост, улисани в техните политически цели, не постоянно съумяват да надскочат злободневието и да дефинират същинските цели на нашия публичен живот, свързани с науката, образованието, изкуството и културата.

В края на церемонията бе изпълнена добруджанската ария „ Трендафилко, разговорко “ от хор „ Ваня Монева “ в състав Мария Стефанова, Десислава Иванова и Никаела Пашалийска.

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР