Постиженията на древните култури често остават недооценени – смятаме, че

...
Постиженията на древните култури често остават недооценени – смятаме, че
Коментари Харесай

Изумителни древни инженерни постижения, изглеждащи невъзможни

Постиженията на античните култури постоянно остават недооценени – считаме, че тези хора са били недодялани диваци, а когато някои внушителни инженерни чудеса ни опровергаят, вършим документални филми за извънземни. Но първите инженери не са били за насмешка и някои от техните достижения вършат нашите да наподобяват много елементарни.

5. Огромният под земята град Деринкую

Деринкую е открит през 60-те години в Турция, по време на поправки по съвременна къща на повърхността. Скрит епохи наред под носовете ни, Деринкую се оказва най-големият от стотици подземни комплекси, построени от незнайно кой някъде към 8-ми век пр.Хр.

За да разберете какво тъкмо му е феноменалното на това инженерство, представете си по какъв начин някой ви подава чук и длето и ви споделя да изкопаете под земята лабиринт, в който да се поберат 20 000 души. Освен това не приказваме за длето като днешните, а за нещо, което са употребили преди 2800 години.

Градът евентуално е бил употребен като голям бункер, с цел да пази локалните от война или естествено злополучие, само че архитектите очевидно са били решени да го създадат най-удобният бункер на света. Имало е достъп до прясна вода – като кладенците не са излизали до повърхността, с цел да не бъдат отровени. В града е имало още самостоятелни квартири, магазини, общи пространства, гробници, оръжейни, място за добитък и направления за евакуация. Открито е даже учебно заведение с огромна класна стая.

4. Хипогеум Хал Сафлиени има невероятни акустични качества

На остров Малта има голяма подземна конструкция, известна със страхотното име Хипогеум Хал Сафлиени, което малко звучи като идващия филм на Тери Гилиъм. Открита е инцидентно през 1902г от служащи, които пропаднали през тавана. Натъкнали се и на 7000 скелета, всичките скупчени към входа. Доста злокобно.

Понеже у множеството хора липсва здравия разсъдък, служащите решили да прегледат, вместо да избягат от това, което е умъртвило 7000 души. За техен шанс, лицата им не се разтопили като във филм с Индиана Джоунс, а разкрили нещо удивително.

Триетажната конструкция е формирана напълно от мегалитни камъни и е издигната незнайно по кое време, евентуално към 3300г.пр.Хр. Още по-изненадващото е откритието, че мъжките гласове могат да бъдат чути в целия комплекс, в случай че човек стои на несъмнено място. Ефектът обаче работи единствено, в случай че гласът е в диапазона межди 95 и 120 херца, по тази причина при дамите нормално не се получава.

Нещата стават още по-странни обаче. Ако приказва мъж на тъкмо 110 херца периодичност, целият храмов комплекс отразява гласа и подтиква изобретателния център в човешкия мозък, създавайки нещо като транс.

Нямаме визия кой е основал Хипогеум Хал Сафлиени, нито по какъв начин. Знаем единствено, че акустиката на комплекса озадачава учените до през днешния ден.

3. Древният язовир Мариб е съществувал 1000 години

Йемен е страна богата на пясък и бедна на вода, по тази причина през 750г.пр.Хр. сабеите построяват голяма язовирна стена.

Макар стената да не получава място измежду формалните Седем чудеса на света, тя е известна като едно от най-великите инженерни достижения до индустриалната епоха. Все отново да построиш язовирна стена не е като да подредиш 20 огромни камъка в кръг. Трябват ви канали, шлюзове и преливници, а и всичко би трябвало да е водонепроницаемо.

Сабейците съумяват да реализират всичко това доста преди да има бетон и все пак стената им устоява цели 1000 години. За съпоставяне, днешните язовирни стени, издигнати с най-напредналите ни технологии, устоят към 50 години, най-вече 100.

Стената на язовир Мариб е била дълга към 600м (почти два пъти повече от Хувър Дам) и е трансформирала Йемен в благодатен оазис. Понеже няма нищо постоянно, стената най-сетне се пропуква към 600г, връщайки назад мъчния тип на района.

2. Изключително комплицираните камъни в Пумапунку

Пумапунку е град, издигнат от народа тиуанако в антична Боливия. Това, което го отличава от останалите антични градове е странната точност на каменните блокове, на която и модерните строители биха завидели.

Използвайки груба техника, тези хора са измислили метод за строене, употребявайки стотици огромни, идентични каменни блокове – както като при реденето на ЛЕГО. За да създадем камъните прави и гладки, през днешния ден бихме употребявали лазер. Едно време са имали единствено длето и линия.

За да стои всичко крепко на място, употребявали са тип железни скоби, сходни на тези, които използваме през днешния ден при антиземетръсните дизайни.

Освен това не приказваме за дребни камъни. Най-големият от тях е дълъг 7.6м и необятен 5м, като тежи към 130 тона. И все пак, по някакъв метод, без кранове или даже писмена система, античните хора са преместили гигантските блокове и са ги оформили съвършено.

Също като всяка добра загадъчна цивилизация и тиуанако изчезват необяснимо, само че инженерното им завещание е толкоз впечатляващо, че идната империя, инките, ги считали за богове, а Пумапунку – за центъра на света.

1. Гьобекли тепе е издигнат още преди хората да са знаели по какъв начин да отглеждат храната си

През 60-те години по време на изследване е открит античен мегалитен комплекс, формиран от големи каменни колони, подредени в кръг, като при Стоунхендж, единствено че някои от тях високи съвсем 10м. Най-изумителното обаче е, че това място е доста по-древно от Стоунхендж – 6000 години по-старо.

Тези солидни, украсени каменни блокове са били деликатно издялани от близката каменоломна единствено благодарение на кремък и голи ръце.

Датиран от 9000г.пр.Хр. Гьобекли тепе е най-древният мегалит в света. Много по-стар е от всяка забележителност, за която сте чували в часовете по история. Всъщност е издигнат през Каменната епоха, когато единствените неща, които хората са строели, са падали от най-лекия вятър.

Като създадем елементарни сметки, комплексът изпреварва даже земеделието, което значи, че строителите му към момента са бягали след мамути, вместо да сеят пшеница. Да открием, че Гьобекли тепе е издигнат от кроманьонеца е като да открием, че някой е построил Боинг 747 в мазето си, употребявайки макетен нож.

Във всичко това няма никаква логичност, защото постоянно сме считали, че хората не са строели нищо, преди да се научат по какъв начин да отглеждат храната си. Понеже тогава са можели да се задържат на едно място и са имали много свободно време разполагаем.

Гьобекли тепе евентуално ще продължи да ни изненадва, защото от него са разкопани едвам 5%.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР