Постиженията и дефицитите в противодействието на корупцията през 2018 година

...
Постиженията и дефицитите в противодействието на корупцията през 2018 година
Коментари Харесай

71% очакват разследване на корупционни схеми по високите нива на властта

Постиженията и дефицитите в противодействието на корупцията през 2018 година са систематизирани в национално представително изследване на Асоциация „ Прозрачност без граници “, което ще бъде показано през днешния ден.

Изследването е осъществено благодарение на „ Алфа рисърч “ и Фондация „ Фридрих Еберт “ и има три съществени посоки: кои форми на корупция са най-тежки за жителите, по какъв начин жителите спомагат за противопоставяне на корупцията и какви са упованията към новата антикорупционна организация.

Мнозинството от запитаните чакат по-активно и по-ефективно следствие на корупцията, съобщи в предаването " Преди всички " изпълнителният шеф на " Прозрачност без граници " Калин Славов. По думите му, фрапантно по-слабо изразени са упованията за предварителна защита и разбор на законодателството. " Обществото изрично желае дейна активност от институциите ", акцентира той.

Над 71% чакат следствие по най-високите политически равнища, а към 64% са " за " следствие на корупцията на локално равнище. Като отрицателна наклонност в проучването Калин Славов уточни данните, че " цели 41% от българските жители не биха подали сигнал за корупция въобще, тъй като за тях това стои отвън ценностната им система ". Ясно изразеното отрицателно отношение към корупцията се показва в пасивна опозиция, добави Славов. 36,5% биха противодействали на явлението като не биха дали рушвет.

Около 30 на 100 пък считат, че нищо не може да се направи. За тази една трета доверието е достигнало съвсем ирационално равнище, разяснява Калин Славов. Почти 30% биха съдействали на антикорупционната организация, в случай че тя ги убеди, че работи независимо.

Базисното съмнение към институциите е ясно отразено в получените отговори и то е обвързвано със боязън от последствия за личността или за бизнеса. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР