Постижение на български учени. Професор Евгени Дюкенджиев изработва специални, индивидуални

...
Постижение на български учени. Професор Евгени Дюкенджиев изработва специални, индивидуални
Коментари Харесай

Български учен изработи протези за 10-годишно момиче без крайници

Постижение на български учени. Професор Евгени Дюкенджиев създава специфични, самостоятелни протези за 10-годишно момиче, което е без крака. Подобни аналози има в Съединени американски щати и Япония.

Еля от през днешния ден към този момент демонстрира известна автономия. Момичето получава протезите с помощта на съдействието на община Разград. Общинската администрация оказва помощ за събирането на нужните средства и реализира контакт с проф. Евгени Дюкенджиев.

Еля занапред се учи по какъв начин да се оправя с новите протези.

Момичето се оказва най-сложният случай в 40-годишната процедура на бионика проф. Евгени Дюкенджиев, който дружно със брачната половинка си създава протезите.

„ Отидохме в Разград и се запознахме с това дете и безусловно се влюбихме в нея. То е извънредно мъдро, красиво, гениално и обследвахме, измерихме всичко. Няколко часа с нея работихме... В края на краищата взехме решение да вземем случая и потеглиха процесите ", описа проф. Евгени Дюкенджиев, ръководител на Българската асоциация на протезисти, ортезисти и ортопедисти.

Еля всекидневно е на рехабилитация, а майка й се надява скоро да стане по-самостоятелна. В бъдеще Еля би трябвало да получи нови, по-усъвършенствани протези.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР