Постижение е, ако трети подред програмен период България успее да

...
Постижение е, ако трети подред програмен период България успее да
Коментари Харесай

Да запазим сходно финансирането от ЕК иска Томислав Дончев

Постижение е, в случай че трети поред програмен интервал България успее да резервира подобен пакет финансиране от Европейска комисия . Това съобщи пред депутатите от парламентарната комисия по надзор на средствата от европейските фондове вицепремиерът Томислав Дончев. Той показа пред депутатите плановете в цифри на оферти план за Многогодишна финансова рамка на Европейски Съюз за интервала 2021-2027 година

Вицепремиерът Дончев дефинира бюджета за идващия програмен интервал като упорит, поради сложната обстановка в Европа - напускането на Англия и упоритостта за провеждането на нови политики във връзка с сигурността и миграцията .

Като изключително огромно предизвикателство през идващия програмен интервал се обрисува разпределението на средствата по райони. Остава отворен въпросът дали това ще става с районни квоти за финансиране или формула, която да регистрира потребностите на всяка община, област и район. Развитието на районния метод, който следва да регистрира планирането на вложенията, е от изключително значение, акцентира вицепремиерът. По думите на Дончев би било случка въвеждането на районни оперативни стратегии .

Той бе безапелационен, че за интервал от шест - седем години напред е нужен допустимо максимален консенсус, по тази причина и сложи Народното събрание и съдействието на институционално равнище като водещо.

Дончев уточни, че е подобен размерът финансиране, с който страните членки ще разполагат в идващия програмен интервал и посочи като мотив в тази тенденция, че Англия, с изключение на чист донор е и ползвател на средства от Европейски Съюз, които, по думите му, в границите на година са не по-малко от 30-35 милиарда паунда.

Така за кохезионна политика през сегашния програмен интервал са отделени 371 млрд.евро при заложени за идващия - 373 милиарда евро .

За Обща селскостопанска политика в този момент средствата са в размер на 411.7 млд. евро при заложени 371 млд. евро за идващия програмен интервал. Значимо нарастване има в средствата за миграция и сигурност от 17.7 милиарда евро на 62.4 милиарда евро . Повече са и парите, заложени за стратегия " Еразъм " - от 14.7 милиарда евро в сегашния програмен интервал на 30 милиарда евро за идващия програмен интервал.

Относно размера на вноската, плащана от всяка страна членка, Дончев означи, че тя се пресмята въз основа на формула, в която главен аршин, е брутният народен приход.

Томислав Дончев уточни, че късият политически разбор на предлагането на Европейска комисия не може да избегне клишетата - " предлагането е доста добра основа за договаряния ", както и че това е " едно уравновесено предложение ".

Като триумф на българското председателство ръководителят на парламентарната комисия Кристиан Вигенин регистрира плануваните повече средства за разширение на Европейски Съюз , което е явен ангажимент. По думите му опция за България поради шанса да бъдат осъществени общи планове със прилежащи страни от Западните Балкани.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР