Постигнато е споразумение за сформиране на коалиционно правителство на Северна

...
Постигнато е споразумение за сформиране на коалиционно правителство на Северна
Коментари Харесай

Заев става премиер на Македония - договори се с Ахмети |

Постигнато е съглашение за съставяне на съдружно държавно управление на Северна Македония. Това съобщи лидерът на Социалдемократическия съюз Зоран Заев след следващия диалог с ръководителя на Демократичния съюз за интеграция - най-влиятелната партия на етническите албанци Али Ахмети, съобщи Плусинфо. 

Зоран Зарев ще заеме длъжността на министър председател за идващите четири години. В началото на договарянията от Демократичния съюз за интеграция желаеха министър председател да е етнически албанец и предлагаха екзотични разновидности, измежду които министър-председателят на съдружното държавно управление да е на ротационен принцип.

Демократичният съюз за интеграция ще получи Министерството на вътрешните работи, а Талат Джафери ще остане ръководител на Народното събрание.

Зарев сподели още, че новото държавно управление ще се посвети на битката с престъпността, корупцията, както и изсветляването на правосъдната система. Според него в новата четиригодишна стратегия се планува и държавната администрация да се понижи с 20%. 

Той   акцентира, че ще работят за смяна на изборния модел за идващите локални избори.

На 13 август - деня на 19-тата годишнина от Охридското съглашение, което постави завършек на спора сред албанци и македонци президентът на Северна Македония.

Очаква се след постигането на съглашение за нов кабинет, председателстващият Народното събрание Талат Джафери да свика съвещание, на което да бъде определен ръководител на законодателния орган, след което да се свика постоянно съвещание на Народното събрание за избор на ново държавно управление.

Зоран Заев беше министър-председател на Македония от май 2017 до януари 2020 година, когато беше формирано служебно държавно управление.

В средата на юли партията на Заев завоюва предварителните парламентарни избори. Тя е и най-голямата политическа мощ в Народното събрание на страната, само че с доста дребна преднина пред другата съществена партия ВМРО-ДПМНЕ.

На предварителните парламентарни избори партия СДСМ завоюва 46 места в Народното събрание, ВМРО-ДПМНЕ - 44, Демократичният съюз за интеграция /ДСИ/ - 15, Алианс за албанците и Алтернатива - 12, Левица - 2 и Демократичната партия на албанците - 1 място.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР