Постигнато е споразумение Международната организация на труда да направи изследвания

...
Постигнато е споразумение Международната организация на труда да направи изследвания
Коментари Харесай

Пламен Димитров в Женева: Постигнахме споразумение МОТ да разработи дефиниция за заплата за издръжка

Постигнато е съглашение Международната организация на труда да направи проучвания и оценки, с цел да способства за по-доброто схващане на това какво в действителност значи " заплата за прехрана ".

Това сподели президентът на КНСБ Пламен Димитиров в заключителната си тирада през вчерашния ден по време на 110-тата сесия на Международната конференция на труда, която се състоя в Женева от 27 май до 11 юни, осведомиха от КНСБ.

Димитров бе зам.-председател на Комитета по заетостта, както и основен договарящ от страна на групата на служащите. Той е титулярен член на Управителния съвет на МОТ.

Това е грандиозна победа освен за нас - групата на служащите, само че и за всички работещи хора, които не могат да свържат двата края. Става въпрос за над 630 млн. заети в света, т.е. всеки пети служащ не получава задоволителна заплата, с цел да измъкне себе си или фамилията си от бедността, какво остава да има заслужен живот, съобщи Пламен Димитров. Той уточни, че ангажирането на МОТ с създаване на формулировка за заплата за прехрана, а на тази база и правене на методология за пресмятане, е значима причина за постигането на по-висока обществена правдивост в заплащането на труда.

" Това е първата, само че доста значима стъпка към реализиране на по-голяма координация на интернационално ниво за обезпечаване на приходи, гарантиращи издръжката на живота, както и към осведомително застраховане на дебатите за установяване на заплатите на национално ниво ", сподели Димитров. Той акцентира, че досега е имало обрисувани отговорности на МОТ да се предизвиква достигането на заплатата за прехрана, само че все пак до момента организацията не се е занимавала задоволително задълбочено и ангажирано с въпроса.

" Въпреки че на национално и интернационално ниво се развиха доста други начинания за установяване и оценка на заплатата за прехрана, МОТ очевидно отсъстваше от тези действия заради неналичието на консенсус. Тази седмица най-сетне успяхме да реализираме този консенсус и да преодолеем дългогодишната невъзможност ", акцентира президентът на КНСБ.

В речта си той уточни още, че в заключителния документ от работата на Комитета по заетостта е подложен фокус върху качествената претовареност. Разглежда се нуждата от поощряване освен на количеството, само че и на качеството на заетостта, в това число посредством справяне с несигурните форми на труд. Групата на служащите добре знае, че през последните години тези форми на труд се разраснаха, което задълбочи неравенствата, бедността и уязвимостта, и ние сме удовлетворени, че в заключенията се приканва за превръщане на тази наклонност. В тях се акцентира още нуждата от обезпечаване на съответна отбрана на всички служащи, без значение от техния трудов статус - характерен, атипичен (платформен). Те също по този начин приканват за вярна подредба на трудовите правни отношения - и обръщат особено внимание на уязвимостта на работещите на платформи.

Документът натъртва още на смисъла на груповото договаряне, с цел да се подсигурява заслужено систематизиране на облагите в процеса на основаване на добавена стойност по веригите на доставки. Особен акцент се поставя и на поддръжката за най-благоприятен баланс сред професионалния и персоналния живот. Постигнато е единодушие, че държавите-членки следва да предизвикват гъвкави схеми на работно време и отдалечена работа. Те ще са доброволни, при декларирано предпочитание от страна на работещите.

Бяха прегледани и въздействията на новите технологии върху изискванията на труд и постигнахме единодушие, че МОТ ще поддържа държавите-членки в превъзмогването на някои от рисковете, които тези нови технологии пораждат, подобен образец е алгоритмичният мениджмънт, сподели Димитров. Това е изкуствен интелект, който набира скорост и се ползва освен в цифровите платформи, само че и в огромни корпорации. Чрез него се ръководят работещите - назначават се фрагменти, прави оценка се трудът им, покачват се или се понижават хонорари и даже се вземат решения за уволнения.

" Заплатите са решителен аспект на качествената претовареност и в заключенията е подложен доста мощен акцент върху обезпечаването на съответни, обективни и недискриминационни заплати. Това следва да се реализира посредством обезпечаване на съответни минимални заплати, както и посредством поддръжка за груповото договаряне на всички нива - с други думи, освен в предприятията, само че и на секторно и национално ниво. Силно се натъртва и на превъзмогването на неравенството в заплащането ", сподели още Димитров, представен в прессъобщението.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР