Постигнахме целта си. Това е голям успех за гражданите, а

...
Постигнахме целта си. Това е голям успех за гражданите, а
Коментари Харесай

Радан Кънев: Постигнахме целта си. Резолюцията е успех за българските граждани |

" Постигнахме задачата си. Това е огромен триумф за жителите, а не за политиците и партиите. Най-важните тематики - за положението на правораздаването и прокуратурата, свободата на медиите, корупцията, злоупотребите с еврофондовете и съответни кавги, да вземем за пример с " Росенец ", всичко това влезе във фокуса на най-важните текстове на резолюцията ".

Това съобщи евродепутатът от ЕНП Радан Кънев пред Българска национална телевизия във връзка с Резолюцията на Европейския парламент за правилата на правовата страна и главните права в България.

" Ролята на една такава полемика и резолюция е да упражни напън, да стимулира ръководството. Тези обещания, които властта в този момент дава под натиска на резолюцията, са дадени преди 10 години. За един къс интервал имаше прогрес, само че беше прекършен през 2015 година, от този момент има регресия и оттегляне от дребното, което е реализирано ", добави Кънев. 

По думите му не би трябвало да мислим за подобен спор през призмата на избори, а дали ще бъде основан парламент, в който да има реформаторско болшинство. " Следващият парламент ще би трябвало да си сътрудничи с европейските институциите, с цел да изкорени пороците на правосъдната система ", изясни той.

Евродепутатът добави, че би трябвало да си отговорим на въпроса това резолюция срещу страната ли е и дали страната е срещу нея: " Ако България е Иван Гешев, Делян Пеевски или едно държавно управление... ". 

Според Радан Кънев в някои страни от 1000 години Народното събрание има две съществени функционалности - да пази жителите, градовете, бизнесите от властта и да пази парите на жителите за това дали се харчат вярно. " Европарламентът потвърди себе си ", уточни още той.  

Кънев сподели и че всяка делегация има въпроси, които държи да включи. " Подкрепих текста за Инстанбулската конвенцията, тъй като е като посока, полезен е и дава отговор на тежък проблем - след извънредно отрицателния спор в България, се вижда повишение на казуса с насилието над дами ", добави той, като цитира част от текста. 

Македонското малцинство

Кънев е безапелационен, че " не може министър председателят на една страна да популяризира подправени вести. Няма македонско малцинство, то не участва в резолюцията, а " към параграфа, в който Европейският парламент упорства за съблюдаване на “правата на независимост на изложение на мнение и независимост на сдружаване, в това число посредством осъществяване на съответните решения на Европейския съд по правата на индивида ”, защото България загуби огромен брой каузи в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург, заведени от неполучилата регистрация като партия ОМО Илинден. 

Кънев изясни, че е дал своя вот срещу този текст: " Европейският съд по правата на индивида в Страсбург е отсъдил, че България неверно не е разрешила регистрация на ОМО-Илинден. Страната ни не си е свършила работата в съда, тъй като това е организация, която се управлява от белгарските служби. Много вярно нашият съд не е записал тази организация ".

За това, че Европейският парламент отхвърли импортираните ремонти в резолюцията, Кънев изясни, че има доста политика в тези диспути - и от ляво, и от дясно. " В никакъв случай няма съвършена резолюция. Трябваше ЕНП да бъде по-актвна. Зададох въпросите си пред ЕНП преди три месеца и им споделих (на евродепутатите - бел.ред.), " в случай че желаете да сме потребни, в случай че желаете да останем авторитетни, гласувайте в изгода българските жители ". По думите му единството в групата не е удържано, тъй като има смяна на отношението към България.. 

" Резултатът сподели, че цели делегации отхвърлиха да поддържат партийната линия, тъй като видяха в България проблем и не могат да кажат на черното-бяло ", съобщи още Радан Кънев. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР