Постигнахме съгласие по отношение на допълнителното финансиране за разходи за

...
Постигнахме съгласие по отношение на допълнителното финансиране за разходи за
Коментари Харесай

Държавата дава 30 млн. лв. на областните и общинските болници

Постигнахме единодушие във връзка с спомагателното финансиране за разноски за заплати през тази година. То ще бъде 30 млн. лв., от които 18 млн. лв. за общинските лечебни заведения и 12 млн. лв. за регионалните лечебни заведения. Това сподели министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев в Министерски съвет, съобщи организация „ Фокус “.
„ Общото нарастване, с което ще разполагат регионалните и общинските лечебни заведения, е 66 млн. лв.. От тях 28 млн. лв. са за общинските лечебни заведения и 38 млн. лв. са за регионалните лечебни заведения “, разгласи здравният министър.
„ В бюджета на Министерски съвет и на НЗОК има нарастване и с базовия бюджет “, изясни Кирил Ананиев. „ С този запас ще можем да създадем опция за нарастване на заплатите “, посочи той. „ На срещата, без значение, че беше единствено със Сдружението на общинските лечебни заведения, разгледахме и проблемите на регионалните лечебни заведения. Областните и общинските лечебни заведения имат сходни проблеми - финансови и свързани с личния състав “, сподели още министърът.
25-40% ще бъде нарастването в общинските лечебни заведения. Увеличението ще бъде диференцирано, на база на размера на приходите през годината и процентът на разноски за личен състав. „ 10-15% е нарастването при регионалните лечебни заведения. Те имат по-голям потенциал и по-голямо асимилиране от бюджета на НЗОК “, уточни Ананиев. „ Ще бъдат заделени средства и за естественото действие на общинските лечебни заведения в обитаеми места, където няма други лечебни заведения. Приходите, които получават от НЗОК, са относително ниски, по справедливи аргументи, тъй като броят на пациентите е по-малък “, изясни здравният министър.
„ Разбрахме се да работим по преструктуриране на общинските заведения за повишение на успеваемостта им “, разгласи Ананиев. „ Предстои в идващите дни и седмици да решим чисто софтуерни и организационни въпроси, които ще дадат опция общинските лечебни заведения да усилят своя размер и обсег на активност “, изясни министърът. Попитан обвързвано ли е решението за разпределяне на спомагателни средства на общинските и регионалните лечебни заведения с изборите, Кирил Ананиев разяснява: „ Не бих желал да привързвам с евроизбори или локални избори това решение “. „ Това е първа крачка във връзка с решаването на казуса с хората, които всекидневно се грижат за нашето здраве “, посочи той. „ След като стигнахме до единодушие в интензивен порядък, ще приготвя разпореждане, което да внеса в Министерски съвет. Това е допустимо да бъде още идната сряда “, съобщи Ананиев. В отговор на въпрос от кое място ще дойдат парите за нарастването на заплатите, министърът посочи: „ Допълнителните пари ще дойдат от държавния бюджет, посредством преструктуриране на разноските “. „ Вече имаме систематизиране по лечебни заведения, за това може да стане доста бързо “, сподели още той.
От Сдружението на общинските лечебни заведения благодариха на държавното управление за разбирането от тяхно име и от името на популацията на дребните общини. Сдружението ще провежда среща на 14 март, на която е декларирано присъединяване от страна на Министерството на здравеопазването.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР