Постигнахме нещо уникално в икономическата история на България, заяви министърът

...
Постигнахме нещо уникално в икономическата история на България, заяви министърът
Коментари Харесай

Ананиев: Постигнахме нещо уникално в икономическата история на България

 Постигнахме нещо неповторимо в икономическата история на България, съобщи министърът на финансите.

Това стана в границите на утвърдените тавани за новоемитиран външен държавен дълг, заложени в закона за осъществяване и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2020, както и в размерите на средносрочната световна стратегия за емисия, утвърден от Народно събрание през 2016 година и обновена в първата половина на 2020 година поради пандемията от COVID-19 ", изясни министърът.

Емисията беше оповестена в два транша - 10-годишни и 30- годишни бумаги.

" За първи път в нашата история ние излизаме на пазара с 30-годишни бумаги. Емисията провокира невиждан интерес измежду вложителите, което докара до поръчки, които надвишаваха над 4 пъти размера, който ние търсехме от 2 милиарда евро ", разясни още Ананиев.

Това ни даде съображение да увеличим лимита на емисията от 2 милиарда на 2,5 милиарда евро. Oбщaтa cтoйнocт нa ĸнижaтa ca paзпpeдeлeни в двe oблигaции c eднaĸвa cтoйнocт пo 1,25 млpд. eвpo.

" Крайният резултат е неповторим в досегашната икономическа история на България. Постигната рентабилност в двата транша можем да съпоставим с доходността, която реализират страни, които имат по-висок кредитен рейтинг от нашата страна, в това число и страни от еврозоната ", заяви още.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР