Постигнахме исторически пробив с признаването на българското малцинство в Албания.

...
Постигнахме исторически пробив с признаването на българското малцинство в Албания.
Коментари Харесай

Станишев в Албания: ПЕС работи за старт на преговорите с ЕС през март

„ Постигнахме исторически пробив с признаването на българското малцинство в Албания. Затова през днешния ден особено благодарих на премиера Еди Рама и на Таулан Бала за отношението и поддръжката. Според новоприетия закон, нашите сънародници имат редица благоприятни условия и права – да имат телевизия и щемпел на майчин език, да развиват културна активност, да учат български език и да се самоопределят като българи.
При идното броене на популацията в края на тази година за първи път ще участва и графата „ българин ". Сега е ред на нашата общественост да се самоорганизира и на страната ни – да постави старания за нашите сънародници. Владеенето на български език ще е едно от значимите условия съгласно предстоящите промени в Закона за българското поданство. България може да образова учителите в българските учебни заведения в Албания на актуален български език, който да бъде преподаван на децата. Време е да се построи и от дълго време контрактуваният български културно-информационен център. Нашите институции би трябвало да слагат акцент и на повече културно-исторически планове, с цел да има тежест и видимост нашата диаспора там. "

Това съобщи Сергей Станишев през днешния ден на среща с представители на българската общественост в Тирана. Беше разисквана новата обстановка след признаването им за национално малцинство от албанския парламент през 2017 година Коментирани бяха и зачестилите случаи на отвод за предоставяне на българско поданство по генезис – дълга и скъпа за локалните хора процедура. Станишев изрази вяра, че с идните промени в Закона за българското поданство процедурите ще се улеснят и ускорят, а опциите за злоупотреби ще бъдат пресечени.

Евросоциалист №1 е в Тирана по покана на министър-председателя и водач на Албанската социалистическа партия Еди Рама. Президентът на ПЕС беше специфичен посетител на конгреса на партията.

„ ПЕС работи интензивно за старт на договарянията за участие в Европейски Съюз с Албания и Северна Македония през март. Някои европейски водачи не престават да са в плен на националния нарцисизъм – както във връзка с политиката на разширение на Европейски Съюз, по този начин и на многогодишния бюджет, миграцията, климата и редица други. Надявам се да успеем да ги убедим, че Западните Балкани са неразделна част от бъдещето на Съюза, и спазването на поетите задължения към страните-кандидати е основно изискване, в случай че желаеме да продължим да вървим напред дружно. Френското несъгласие през октомври беше неуспех, който към този момент ни коства съществено оскърбен имидж, изгубено време и политически земетресения в Северна Македония ".

Станишев поздрави социалистите за положените старания в процеса на европейска интеграция на страната, изключително във връзка с правосъдната промяна, и ги окуражи да не се отхвърлят от пътя, макар краткотрайните спънки.

„ Обновената методология на договаряния, препоръчана от Европейската комисия, има капацитет да вдъхне нова динамичност на процеса и да ускори политическото присъединяване на държавите-членки на Европейски Съюз. Ще следим деликатно за корист с плануваните политически формати на съдействие – не трябва да позволяваме бавене или прекъсване на договарянията по чисто субективни или вътрешнополитически съображения. Посоката би трябвало да бъде една – пълноправно участие в Европейски Съюз, вместо безпределно въртене в кръг. Вярно е, че Европейски Съюз се трансформира, само че двата процеса би трябвало да вървят редом – Балканите не могат постоянно да чакат на прага на Европейски Съюз. Това вреди и на европейските ползи. ", добави още Станишев.

Президентът на ПЕС изрази съболезнования към околните на починалите при земетресението в Албания през ноември предходната година. Той приветства напъните на интернационалната общественост по време на донорската конференция, проведена от Европейската комисия по-рано през февруари, по време на която бяха мобилизирани над 1 милиарда евро помощ за възобновяване на вредите след земетресението.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР