Постигането на баланс, отвътре и отвън е сложно житейско предизвикателство.

...
Постигането на баланс, отвътре и отвън е сложно житейско предизвикателство.
Коментари Харесай

Как да поддържаме перфектен воден баланс?

Постигането на баланс, от вътрешната страна и извън е комплицирано житейско предизвикателство. Активният метод на живот, в който стресът се редува и с физическо натоварване, слага остро казуса за вярната хидратация на тялото. Колкото по-енергоемка е физическата интензивност, толкоз по-голямо е количеството вода, належащо за поддържане на равновесието в организма. Показател за положително здраве и тонус е поддържането на алкално-киселинния баланс. Свойствата, които има водната среда, се мерят със канара, наречена pH. Тя съставлява съотношението на положително заредените водородни йони и отрицателно заредените йони в един разтвор. Тази канара е с стойности от 1 до 14, като 1 е висококиселинна среда, 7 е неутрална, а 14 е мощно алкална среда. И защото човешкото тяло е построено най-вече от вода, е открито, че причина за оптимално здраве на организма са стойности на pH в периметъра към 7. Поддържането и на водния баланс в организма на индивида е от изключителна значимост за положителното здраве.

Какво е воден баланс и по какъв начин се поддържа в организма?

 Воден баланс на тялото е баланс сред количеството вода, което влиза в организма и това, което се отделя. Количеството варира от 45-75%. Водата е главният конструктивен детайл на клетките. Тя работи като изолатор, регулирайки вътрешната телесна температура. Това частично се дължи на обстоятелството, че тя има висока характерна топлота, също така тялото употребява изпотяване и дишане, с цел да контролира температурата. Обезводняването вследствие на непълен банкет на вода и течности, води до понижаване на умствената и физическа продуктивност, нарушение на вниманието и концентрацията, отмалялост и главоболие, нарушена регулация на телесната температура и други Последните проучвания по отношение на връзката сред водата и хормоналния баланс демонстрират, че даже 1-2% дехидратация могат да повлияят на съществени процеси в тялото като усвояването на питателните субстанции и функционалностите на отделителната система, а също по този начин да доведат до чувство за тревога, меланхолия и стрес. Тя може да помогне организма да се възвърне от физическото и прочувствено напрежение, подбудено от напрегнатия метод на живот. Това се реализира посредством унищожаване на хормона на напрежението от нашите системи, дружно с изхвърлянето на други отрови. Водата подкрепя също по този начин регулирането на настроението, понижаване на тревогата, преодоляване на депресията, защото предизвиква оптималното действие на мозъка и в това време контролира хормоналния баланс. Тъй като хормоните се придвижват от кръвта, един от бързите способи за регулацията им е пиенето на задоволително количество вода. Познаването на признаците на дехидратация е от основно значение. Ако изпитвате жадност, имате суха кожа, мускулни крампи, главоболие, тъмна урина, увеличете приема на вода денем. Жаждата е един от най-важните механизми за поддържане на водния баланс в тялото. Когато тялото се нуждае от вода в мозъка се задействат избрани нервни центрове, които задействат характерни нервни рецептори, което води до чувство за жадност. Това съставлява един тип мотивация на индивида да приема течност. Респективно, при положение когато тялото има непотребна вода, жаждата се потиска. Не бъркайте обаче жаждата с глада! В актуалния свят изцяло сме не запомнили по какъв начин да разпознаваме рефлексите си, въобще не слушаме тялото си, за което плащаме със здравето си. Често бъркаме тези две понятия и вместо да изпием чаша чиста вода, ядем, което доста нарушава водно-солевия баланс. Недостатъчното количество вода забавя разграждането на мазнините, защото черният дроб би трябвало да се втурне на помощ на бъбреците, което значи закъснение на метаболизма. Ето за какво, в случай че мислите, че сте гладни, изпийте чаша вода и изчакайте.

Пийте вода сред храненията, а не по време на хранене.

Свикнали сме да пием вода, до момента в който ядем, само че в действителност това е неприятен табиет. Голямото количество течност по време на хранене втечнява храносмилателните сокове и може, в противен случай, да провокира дехидратация. Най-добре е да пиете вода сред храненията - най-малко половин час преди хранене и един час по-късно.

Компенсирайте кофеина и алкохола с вода

И кофеиновите питиета, и алкохолът са диуретични, затова, пиейки ги, губите повече течност. За да възстановим водния баланс и да компенсирате чашата вино или чашата кафе, би трябвало да изпием спомагателна чаша вода. Ледените питиета и сладоледът може да наподобяват като логически избор, когато желаеме да се разхладим в летните дни, само че в действителност те ще ви обезпечат единствено временен резултат на изстудяване. Това е по този начин, тъй като потреблението на храна води до повишение на температурата, а процесът на храносмилане постоянно генерира топлота.

Пийте вода със стайна температура 

Тя е доста по-хидратираща в съпоставяне със студената вода и дава сила, която тялото ни може да всмуква, до момента в който тази, която е с няколко градуса по-студена, поврежда естественото обикаляне на кръвта и затруднява храносмилателния развой.

Не подценявайте и храни, богати на вода 

Очевидно е, че водата сама по себе си е първият и най-съществен източник на хидратация, само че има някои плодове и зеленчуци, които хидратират прелестно. Краставицата, целината, динята, пъпеша са измежду тях, като с изключение на вода, те са доста богати на електролити. Друг значим миг е да персонализирате нормалната си водна норма. Пийте от 30 до 60 мл на кг от тежестта си. Например в случай че тежите 50 кг, би трябвало да пиете от 1,5 до 3 литра вода дневно. Количеството би трябвало да се въздейства от сезона, физическата интензивност, пол, възраст и така нататък Най-добрият вид е чистата изворна вода с неутрално pH и ниска обща минерализация.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР