Постепенно случаите на грип тип А у нас се увеличават.

...
Постепенно случаите на грип тип А у нас се увеличават.
Коментари Харесай

Случаите на грип А у нас започват да се увеличават

Постепенно случаите на грип вид А у нас се усилват. " Има нараснала заболеваемост на грип измежду дребните деца ", разяснява вирусологът проф. Радостина Александрова в предаването " Твоят ден " по. А медицински експерти още от в този момент предизвестяват за дефицит на кревати в лечебните заведения и на медикаменти в аптеките.

" Има заплаха COVID-19, грип и респираторен вирус да се съберат в едно. Живеем хилядолетия с тези вируси, само че сме оживели ", уточни проф. Александрова. По думите й типичната интензивност на грипа през есенно-зимния сезон е почнала малко по-рано от предстоящото.  " Антибиотиците работят при бактериална зараза, при вируси няма резултат. Важно е родителите да не изпадат в суматоха, да опитат да намалят температурата ", категорича е тя.

Според проф. Тодор Кантарджиев при децата най-важното е дали високата температура се дължи на ангина. " Това е елементарна бактериална зараза с доста висока температура, лимфни възли под челюстта, само че няма кашлица. Когато има кашлица или хрема, това нормално е вирусна зараза ", изясни той.

От болничното заведение в Шумен доктор Елеонора Петрова изясни пред Нова тв, че грипът стартира с висока температура - към 39-40 градуса и кашлица. " Притеснително е когато температурата на детето не спада, а са почивни дни. Тази зима подрани заболеваемостта с грип А, а има много случаи с потвърден грип А и всички варианти, присъщи за есенно-зимния сезон. Зимните вируси са по-често публикувани в този момент. И по-леки и по-тежки има. Успяваме да консултираме всички заболели деца ", сподели доктор Петрова и добави, че най-често е нужно да се дават антивирусни и общоукрепващи лекарства.

Освен в Шумен, и във Врачанско има покачване на заболеваемостта от грип, изясни доктор Бисер Тодоров. Равносметката след нощната му смяна са 6 приети в болница деца в болничното заведение във Враца. " Има повишение на заболеваемостта, само че не може да се приказва за зараза . Интересното на грипа е, че човек може да уточни часа, безусловно минутата, в която се е разболял поради високата температура - болки в гърлото, болки в мускулите, кашлица, обща изнемощялост, безапетитие ", уточни доктор Тодоров.

 

ДЕФИЦИТИ

По думите му има два съществени казуса - липса на кревати и на лекарства в аптеките. " Остана единствено едно свободно легло в нашата болница от 20 места и в случай че през днешния ден не изпишат пациент, ще би трябвало да пренасочваме към други лечебни заведения. Липсата на базови лекарства ни принуждава да се връщаме към лечебни схеми от преди 20 година – все едно да накараш човек да остави мобилния си телефон и да се върне на шайба. В аптечната мрежа за амбулаторната, не за болничната практиката - изчерпаха се антибактериалните медикаменти, които се постанова да се изписват. Всички сиропи са се изчерпали, фирмите-снабдители не са работили и това демонстрира недостиг ", сподели д-р Тодоров.

Преди седмица от Министерство на здравеопазването оповестиха, че са направени изключителни доставки на значими лекарства, употребявани при затруднения от вирусни инфкеции - като вентолин и пулмикорт.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР