Постепенно се нормализира обстановката вСеверозападна и Западна България след проливните

...
Постепенно се нормализира обстановката вСеверозападна и Западна България след проливните
Коментари Харесай

Обстановката в Северозападна и Западна България постепенно се нормализира

Постепенно се възстановява ситуацията вСеверозападна и Западна България след проливните дъждове през миналото денонощие.

След проливните дъждове десетки обитаеми места в областите Монтана, Видин, София и София град бяха наводнени. Улици се трансфораха в реки, пометоха мебелировка, дървета, асфалтови настилки, наводниха изби и дворове.

Димитров посочи, че над столицата са паднали над 70 до 100 литра на квадратен метър дъжд. Той уточни, че обстановката в кварталите „ Симеоново ” и Драгалевци ”, в селата Яна и Желява и град Бухово се възстановява.

Пред Дарик Антон Митев, гражданин на „ Симеоново ” съобщи, че при всеки проливен дъжд в квартала настава наводняване. След снощните проливни превалявания са наводнени дворът, мазето и гаражът му. Такава по думите му е обстановката и в прилежащите къщи.

Кметът на регион „ Кремиковци ” Лилия Донкова описа пред Дарик, че нощес в село Желява част от така наречен река от локалните – Луда Яна е разрушила част от път, половин къща, наводнила е няколко други, които подлежат на главен ремонт. След себе си водата е повлякла и мебелировка. Наложила се е евакуация на стара жена.

В село Яна има отнесено и цяло кръстовище. Донкова добави, че в град Бухово са наводнени най-вече изби, като не липсват вреди и по инфраструктурата. По думитеѝ хората са уплашени и се тормозят от предстоящите нови дъждове.

В град Етрополе, Софийска област,ситуацията също е възстановява. Качеството на питейната вода остава влошено, поради това рекомендацията е да не се употребява. Зам.-кметът Станка Димитрова разяснява пред Дарик, че е обезпечена водата за питейни потребности на жителите.

Димитрова заяви още, че е взето решение частичното бедствено състояние в Етрополе да бъде анулирано. Тя добави, че подадените сигнали са наводнени къщи и изби са 25.

В ботевградското село Врачеш снощните дъждове доведоха до ново наводняване. Отново бяха залети десетки къщи и дворове, удавиха се и животни – кокошки и патици. Населението на селото е над 4000 души, като кметът Марин Бончовски посочи, че се надяват се да няма проливни дъждове.

В област Монтана продължава битката с превъзмогването на вредите в общините Берковица, Георги Дамяново и Монтана.

Пред Дарик регионалният шеф инж. Валери Димитров разяснява, че язовирите и реките на територията на региона се следят непрекъснато.

Във видинската община Ружинци снощните проливните дъждове също са нанесли вреди – наводнени са аграрни площи, селскостопански парцели, дворове и изби. Мостовете към няколко села са откъснати, като се минава по различни направления. Пред Дарик кметът на общината Александър Александров посочи, че равнището на тритеязовира в землищата на селата Гюргич, Дражинци и Дреновец се наблюдават непрекъснато.

И на следващия ден продължава описването на вредите, работите по възобновяване на потърпевшите региони продължава.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР