Поставяне на рампи, пътеки, платформи и шезлонги за ползване от

...
Поставяне на рампи, пътеки, платформи и шезлонги за ползване от
Коментари Харесай

Слагат рампи до плажните ивици за хора с увреждания

Поставяне на рампи, пътеки, платформи и шезлонги за прилагане от хора с увреждания става наложително за всеки плаж по родното крайбрежие. Това плануват промени в Закона за устройство на Черноморието, който следва да бъде разисквани и гласуван на второ четене в комисията по районна политика и благоустройство.

Вносители на промените са депутати от ГЕРБ-СДС. С тях се задължават концесионерите да изградят такива.

Промените плануват в период от три месеца от приемането и обнародването на промените министърът на районното развиване да направи нужните промени в наредбите за да регламентира условията за досегаемост и повсеместен дизайн.

Отново в тримесечен период пък Министерството на туризма, което е страна по концесионните контракти, дружно с частните стопани да подпишат анекси, с които да се вкарат ограниченията.

Новите условия целят обезпечаване на достъп на лицата с група неработоспособност и с непозната помощ, които са 30 823, а децата 13 046, написа в претекстовете към измененията в закона.

Съгласно поправките новите уреди би трябвало да разрешават на хората в неравностойно състояние да влизат и излизат свободно във и от водата, а отговорността за това се разпорежда на концесионерите.

„ Достъпността на морските плажове не трябва да се преглежда единствено в частта за създаване на пътеки по пясъчната линия, както сега се извършва от част от концесионерите.

Под досегаемост би трябвало да разбираме целия развой - от опцията хората с увреждания да стигнат първо до плажната линия, да преминат през нея и да могат да влязат във водата “, пишат вносителите на измененията.

У нас към 2021 година плажът в Крайморие е единственият със документ за досегаемост. Концесионер на линията е Николай Димитров.

На него са ситуирани дървени пътеки, свързани посред им. Те обезпечават достъп до три от заведенията, до душовете, до съблекалните, до тоалетните, до водата.

Има построени дървени пътеки на 52 морски плажа.

Чадъри и шезлонги за такива хора има на 35 плажа, тоалетни и съблекални са обособени на доста места.

Три морски плажа са ни дали информация, че имат плаващ пристъпен стол амфибия.

Министерството на туризма следи прецизно за съществуването и за положението на пътеките, показаха от институцията.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР