Поставям основите, на Култа на торбата BILLA. В тайното общество

Поставям основите, на Култа на торбата BILLA. В тайното общество ...

Култът към найлоновата торбичка, или за "монтажите" на Каракачанов.Поставям основите, на Култа на торбата BILLA. В тайното общество се членува единствено чрез торба на главата. Пращайте! Който не се е разхождал с торбичка BILLA по мегданя, нека първи фърли камъка!", призова във "Фейсбук" Иван Червенков.

Известният майстор на сатирични колажи, усъвършенствал се благодарение на здравата конкуренция от колегата си Валдес Радев, а също и от Теодор Михайлов, отправи призиви насред лавината от "монтажи" (по думите на военния министър и вицепремиер Красимир Каракачанов).

В колажите, осмиващи вицепремиера, в повечето случаи присъства жълтата торбичка от известната верига магазини, появиха се и торбички от конкурентните й марки.

Мислителят.
© Фейсбук

Мислителят.

Защо точно тази торба?

Отговор за "Дневник" даде Теодор Михайлов, който пръв закачи торбичка "Била" на Каракачанов в прословутия кадър как българската делегация слиза на летище в САЩ през ноември миналата година.

Българската делегация пристига в САЩ.
© Теодор Михайлов

Българската делегация пристига в САЩ.

Комичното там беше, че военният министър правеше изключение от официалното облекло на делегацията и слезе по дънки и с куфар в ръка. От видеото, качено във "Фейсбук" профила на премиера Бойко Борисов, се видя, че служител взе с известна трудност багажа от ръцете на Каракачанов. Кадърът обиколи мрежата и вместо куфар цъфна торбичка.

Скоро същият артикул се появи и в компанията на други политически лица.

И Данаил Кирилов се уреди.
© Фейсбук

И Данаил Кирилов се уреди.

Лиляна Павлова също вдъхнови мрежата.
© Фейсбук

Лиляна Павлова също вдъхнови мрежата.

И Николина Ангелкова получи торба "Била".
© Фейсбук

И Николина Ангелкова получи торба "Била".

Ето защо:

"Торбичката Билла е символ отдавна. В цяла Европа обикалят нашенци с такава торбичка. Здрава е, цветна е, модерна е. Маркова е. Не е някоя селска и има завиден обем. Може да се използва и като сигнална жилетка, за да виждат останалите от туристическата група къде си. Изобщо е многофункционална, голяма, здрава и обемна", обясни Теодор Михайлов.

Хората над 40 години си спомнят добре, че шарената найлонова торбичка с рекламен надпис беше

символ на цивилизацията и Запада по времето на социализма.

Пликовете, както още им викахме тогава, се събираха внимателно и се използваха като луксозни чанти. Естествено, предизвикаха завист и носеха престиж. Домакините даже си ги перяха.

Найлоновата торба влиза в употреба на Запад през 60-те години, според английската статия в "Уикипедия". И макар че по замисъл са за еднократна употреба, оказва се, че рекламният бизнес ги превръща в многократно употребявани. В Западна Европа на никого не правят впечатление, но в социалистичесикя лагер бяха западен лукс – като лъскавите салфетки, които се носеха оттам, а малките момичета страстно колекционираха.

Торбата от верига за хранителни стоки в днешно време в България е символ на провинциалност – каква ирония на съдбата и какво падение на този някогашен символ на престиж. Затова вицепремиерът е недоволен. Само да не го беше казвал в ефир...

В окопите на войната.
© Фейсбук

В окопите на войната.

Източник: dnevnik.bg