Поставя се временна стоманена покривна конструкция на Царските конюшни. Това

...
Поставя се временна стоманена покривна конструкция на Царските конюшни. Това
Коментари Харесай

Столичната община прави авариен ремонт на Царските конюшни

Поставя се краткотрайна стоманена покривна структура на Царските конюшни. Това сподели заместник-кметът на София Тодор Чобанов, който инспектира спешния ремонт на конюшните. Временният покрив би трябвало да защищити геобразната сграда.

 © Цветомир Петров / Българска телеграфна агенция
Ремонтът е почнал преди няколко дни и се прави с финансиране, отпуснато напълно от бюджета на Столична община /СО/, като ще коства 130 000 лева Той допуска, че Следствен отдел към окръжна прокуратура ще получи най-вероятно отплата от Министерство на вътрешните работи и другите съсобственици за тези суми. Новият покрив е със стоманена структура и ще даде нужното време за разработване плановете за цялостна консервация и реституция на старината. Ремонтът би трябвало да приключи за няколко седмици.

Няма същностна смяна в Царските конюшни от началото на зимния сезон, положението на постройката е такова, каквото е било незабавно след пожара, сподели Чобанов и добави, че постройката се следи ежеседмично от районната кметска администрация.
 © Цветомир Петров / Българска телеграфна агенция
През 2015 година, макар неналичието на статут на обекта, Столична община е приела обстоен организационен проект на цялата зона, който не разрешава разрушение, надстрояване, видоизменяне а истинските структури, сподели Чобанов. Столична община упорства обектът, който сега има статут на културна полезност, да получи статут на национална културна полезност, тъй като е такава, уточни Чобанов и добави, че той е обвързван със основаването на държавността на Третата българска страна. Според него постройката би трябвало да има публични функционалности - културни, просветителни, музейни. Царските конюшни са идеални за музейни функционалности, уточни Чобанов.

Заместник-кметът уточни, че към този момент тече ремонтът и на минералната баня в Банкя с привлечени средства от външен вложител. Той ще коства към 6 млн. лева Друг обект, по който се работи, е по възобновяване на спирка " Вишнева ". По думите на Чобанов покривът на постройката към този момент е възобновен и следва през годината да се направи читалня, обвързвана с историята на градския превоз в столицата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР