Поставили сме си амбициозната задача в рамките на тази година

...
Поставили сме си амбициозната задача в рамките на тази година
Коментари Харесай

Булгартрансгаз: Стремим се газовата борса да заработи до края на годината

" Поставили сме си амбициозната задача в границите на тази година газовата борса да стартира да действа ", съобщи изпълнителният шеф на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов пред публицисти в Народното събрание.

Днес на първо четене бяха признати ремонти в Закона за енергетиката, с които се цели либерализиране на газовия пазар и основаване на обособена борса за търговия с газ. Малинов съобщи, че е належащо измененията да бъдат признати и на второ четене допустимо най-скоро, защото има потребност от регулаторна и законодателна рамка.

В отговор на въпрос той разяснява, че капацитетните благоприятни условия за търговия на газовия хъб  " Балкан "  ще бъдат функционалност от инфраструктурните благоприятни условия – интерконекторните връзки и входните потенциали, които ще има газопреносната мрежа на " Булгартрансгаз ".

Той съобщи, че дъщерната компания " Газов хъб " Балкан " съществува от 1 януари и към сегашния миг е 100% благосъстоятелност на " Булгатрансгаз ", само че проектът е акциите да бъдат предоставени на заинтригувани страни. По думите му " Булгартрансгаз " ще играе съществена роля за обезпечаването на първичната ликвидност на природен газ през така наречен стратегия за освобождение на количествата, която се вкарва от закона. При нея общественият снабдител освобождава избрани количества газ, съответстващи на избран % от потреблението за всяка предишна година, за по-конкурентен пазар на природен газ. 

" Водим и договаряния с разнообразни огромни производители или търговци на природен газ, които към този момент демонстрират интерес за присъединяване в борсовата търговия. И на експертно, и на политическо ниво водим договаряния със СОКАР, OMV, a към този момент имаме и публично деклариран интерес от  " Колмар " – швейцарска компания, която е подготвена да дава LNG газ за търговия на борсата ", допълни той.

Текстовете регламентират организирането на борсов пазар за газ, както и отварянето му към Европа. Не него газ ще може да се продава за България, Гърция, Турция, Румъния, Македония, Сърбия. Има концепция и продаваните количества да отиват до Централна Европа - или през Сърбия, Унгария и Австрия или през Румъния до Украйна по настоящия трансбалкански газопровод.

Промените целят да изпълнят европейска инструкция, целяща ефикасна либерализация на пазара на природен газ и определяне на ликвиден пазар и конкурентна среда, единни правила и обективна цена за добивните предприятия, търговците и потребителите. Законопроектът ще разреши плавното и последователно прекосяване от пазар по контролирани цени към проведен пазар на природен газ по свободно контрактувани цени.

Дебати

Законопроектът бе признат на първо четене със 107 гласа " за ", един " срещу " и 61 въздържали се при гласуването на промени в Закона за енергетиката. По време на дебатите стана ясно, че социалистите ще се въздържат, откакто депутатът от Българска социалистическа партия Драгомир Стойнев изрази подозрения, че поправките ще доведат до операции на газовата борса и съобщи, че от партията упорстват да се организира изследване по въпроса. 

" Само от през вчерашния ден имаме два образеца – две сдружения са купували 50 мегавата на ниски цени. И неслучайно българите са обезпокоени, тъй като за тях не остава евтина сила. Искаме да се подсигурява, че ще бъде на транспарантен принцип и ще се дава конкурентна цена. Законопроектът е необходим, само че сме обезпокоени и ще гласуваме " въздържали се ", изясни Стойнев.

Депутатът от Движение за права и свободи Рамадан Аталай разяснява, че законът се приема със забавяне, само че има неща в него, с които не е склонен, и ще би трябвало да бъдат прецизирани сред първо и второ четене. 

" Призовавам ръководещите да не се надпреварват дали ще се споделя Балкански поток - Герберски поток,
в случай че желаете го наречете. Но направете всичко допустимо доставките на газ в България да се случат. Защото
закъсненията, които сега тормозят народните представители с интерконектора с Гърция и строителството
на газопровода до Сърбия, потвърждават,че ние се борим с дребните неща. Опитваме се да убедим господин Путин, че като го назовем " Балкански поток ", Европа ще прегърне плана ", добави той. 

След гласуването министър Теменужда Петкова разгласи, че потребителите на природен газ и дружестватата би трябвало да бъдат спокойни, тъй като ползите им са предпазени.

" В съответния случай с битовите потребители на природен газ – остава опцията публичният снабдител да доставя природен газ във връзка с тях ", изясни тя.

По отношение на изявления на опозицията, че ще са вероятни операции с търговия на базова сила, тя уточни, че КЕВР би се самосезирал в такава обстановка. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР