Поставил ръка върху гривата на силен монголски кон, американският министър

...
Поставил ръка върху гривата на силен монголски кон, американският министър
Коментари Харесай

Шефът на Пентагона посети Монголия, за да засили военните връзки

Поставил ръка върху гривата на мощен монголски кон, американският министър на защитата Марк Еспър му даде името на един от великите военни на Америка, пробвайки се да укрепи военните връзки сред Съединени американски щати и тази нямаща изход на море народна власт, притисната сред Русия и Китай.

"Бих желал да кръстя този отлично изглеждащ кон Маршал - на името на военачалник Джордж Маршал ", сподели през днешния ден Еспър, който получи като подарък 7-годишен кон с кожа с цвят на елен по време на от дълго време съхранена обичайната гала в монголското министерство на защитата.

Посещението на Еспър в Уланбатор - третата среща на Съединени американски щати с Монголия през последните седмици, акцентира основната ѝ роля в новата отбранителна тактика на Америка, посочваща Китай и Русия като основни противници.

Монголия, която има население малко над 3 милиона души, пръснато на територия, два пъти по-голяма от площта на Тексас, се стреми да резервира своята самостоятелност от Пекин и Москва, като ускорява връзките си с други международни сили, в това число Съединени американски щати. Тя дефинира Съединени американски щати като "трети комшия ".

По време на едноседмичното си пътешестване в Азиатско-тихоокеанския район Еспър дава да се разбере, че противодействието на нападателните и дестабилизиращи действия на Китай в района е основен приоритет на американското държавно управление. Той сподели, че тези действия включват милитаризирането от Пекин на изкуствени острови в Южнокитайско море, старания за потребление на хищническа икономическа политика и задължения за покупко-продажби със суверенитет и акция за поощряване на подкрепяни от страната обири на интелектуална благосъстоятелност на други страни.

"Трябва да бъдем внимателни към техните опити за печелене на прерогативи в доста от тези страни ", съобщи Еспър пред кореспонденти, съпътстващи го при пътуването в Австралия, Нова Зеландия, Япония, Южна Корея и Монголия тази седмица. Той сподели, че Съединени американски щати се стремят да изградят връзки с основни страни в Индо-тихоокеанския район, които имат общи полезности и почитат суверенитета една на друга, "независимо дали в този момент визитата е в Монголия, Виетнам, бъдещо пътешестване, Индонезия, други страни, които съгласно мен са основни ".

Посещението му в Монголия продължи по-малко от 24 часа, само че Еспър сподели на своя монголски сътрудник Нямаа Енхболд, че то му дава "възможност да изследва разнообразни способи, по които може още повече да бъдат засилени връзките " сред двете страни.

Застанал пред министерството, единствено на няколко крачки от огромна скулптура на фамозния създател на Монголия Чингис хан, Еспър описа история за това по какъв начин Маршал санкционирал един от своите бойци, блъснал монголски кон, който бил инатлив. Еспър сподели, че Маршал високо ценял конете.

Докато той говореше, конят, преди малко получил името Маршал, се прозяваше и стоеше търпеливо, а Еспър го потупваше по врата.

"Той е удовлетворен ", сподели Еспър. "Обича името си. " Еспър също по този начин подари на индивида, който се грижи за коня, одеяло за седло, върху което беше изрисувано името и емблемата на Старата армия на американските сухопътни сили.

Конете, отглеждани за устойчивост, постоянно остават в Монголия, а традицията повелява получателите да ги кръстят на нещо, което считат за значимо.

Миналата седмица монголското държавно управление даде един на 13-годишния наследник на президента Доналд Тръмп - Барън, който го кръсти Виктъри (Победа).

Бившият началник на Пентагона Чък Хейгъл получи монголски кон, когато дойде на посещаване през 2014 година, а някогашният министър на защитата Доналд Ръмсфелд получи един, когато отиде през 2005 година Хейгъл кръсти своя 9-годишен скопен кон с кожа с цвят на елен Шамрок (Детелина) - на името на своя амулет от гимназията, а Ръмсфелд кръсти своя Монтана, тъй като пустият планински пейзаж към монголската столица му напомнял за този щат.

Еспър е първият началник на Пентагона, пристигнал на посещаване след Хейгъл. Това стана, откакто предходната седмица монголският президент Халтмаагийн Батулга дойде в Белия дом - първото сходно посещаване от 2011 година Освен това съветникът по националната сигурност Джон Болтън отиде в Монголия през юни.

Еспър сподели, че нямал съответни цели при визитата, включващо търсене на способи по какъв начин Пентагонът може да разшири военното си съдействие с Монголия. Вместо това той сподели, че желае да построи по-силни връзки на висше равнище в защитата.

Бюджетът за задгранични интервенции на Държавния департамент за 2019 година ясно очерта значимостта на Монголия, заявявайки, че главните цели на американската поддръжка са да се "гарантира, че Съединените щати остават желан сътрудник пред географските съседи Русия и Китай ".

А въпреки американски чиновници да упорстват, че Америка не желае страните да избират сред Съединените щати и Китай, Еспър сподели: "Ние би трябвало да можем да се съревноваваме с тях. "

Висш американски чиновник сподели, че Съединени американски щати се стремят да разширят съдействието си с Монголия в защитата и разузнаването, като означи, че нейното местонахождение я прави идеална за подслушвателни постове и наблюдателски станции за следене на двамата американски съперници. Служителят не беше акредитиран намерено да разисква детайлности, по тази причина пожела да остане неизвестен.

При войните в Ирак и Афганистан монголски войски поредно са били забележима мощ, постоянно гарантирайки сигурността в американски обекти. Страната към момента има над 200 военни в Афганистан.

Освен това американски войски постоянно организират образование в студено време в Монголия. А през юни американски и монголски сили участваха в годишното военно обучение "Хан Куест ", концентрирано върху мироопазване и друго образование за оперативна съгласуемост.

В по-широк проект Монголия желае да усили търговията си със Съединени американски щати и това беше основна тематика, когато Батулга се срещна с президента Доналд Тръмп предходната седмица. Страната се стреми да разнообрази своите търговски потоци, защото Китай купува над 85 % от монголския експорт.

Съединени американски щати се интересуват от икономическите запаси на Монголия, в това число редки земни метали и кашмир. По-голямата част от монголския недопечен кашмир се довършва в Китай, което поражда интерес от намиране на различен пазар, с цел да се ускори конкуренцията.

Съединени американски щати са подготвени да оказват помощ на Монголия да разшири достъпа си до Транссибирския водопровод, позволявайки по този метод маршрут за доставка на артикули за Запада, друг от този през Китай.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР