Поставиха тестови камери за видеонаблюдение на благородни и елените лопатари

...
Поставиха тестови камери за видеонаблюдение на благородни и елените лопатари
Коментари Харесай

Пазят елените в Източните Родопите от бракониери

Поставиха тестови камери за видеонаблюдение на благородни и елените лопатари места в Източните Родопи.

Целта е да се понижат бракониерските нападения . Ако проби се окажат сполучливи, се чака през идващите месеци да се слагат още камери.

Успоредно с монтирането на камерите през последните седмици на няколко места в Източните Родопи са освободени 37 елени лопатари. Животните ще се причислят към към този момент освободените през последните няколко години стада.

Камерите са сложени от специалисти на фондация " По-диви Родопи " и СЛР - Кърджали на основни горски пътеки и към този момент засичат всяко придвижване в региона към пътеките.

Ловните сдружения, на чиито територия има подозрение за бракониерство, ще подават сигнал до полицията и районните служби, с цел да се направи инспекция на място.

До този миг са о свободени над 120 елена лопатара. Плановете включват разселване на над 50 благородни елена и над 200 елени лопатари на няколко места в Източните Родопи.

Разселените животни няма да бъдат ловувани най-малко 5 години. Животните се наблюдават с GPS предаватели , които дават информация за типа, желаните места за отмора, нощувка и евентуални закани.

Първите места за разселване са определени след съществено изследване , което включва оценка на качеството на местообитанията за елени лопатари и на готовността на локалните ловни дружинки да работят за възобновяване на типа и против бракониерството.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР