Поставиха под закрила 1690 декара общински вековни гори, чрез определянето

...
Поставиха под закрила 1690 декара общински вековни гори, чрез определянето
Коментари Харесай

Поставиха под закрила 1690 декара вековни гори в Община Кюстендил

Поставиха под протекция 1690 декара общински вековни гори, посредством определянето им със статут „ гори във фаза на напреднала възраст “. Те се намират в землището на кюстендилските села Дождевица, Жиленци и Гюешево, оповестиха от общинската администрация в Кюстендил.

Районът е част от зоните на Натура 2000, а предлагането е направено от Сдружение „ WWF – Световен фонд за дивата природата, Дунавско-карпатска стратегия България “ след теренно изследване през интервала 2017-2019 година

WWF изследваха непокътната вековна гора наоколо до София (снимки)

Най-старите гори са с избрана възраст от 170 години. В предпазените територии не се позволява лесовъдна интервенция и рандеман на дървесина, предизвестяват още от общинската администрация.

„ Тези гори са значими за опазването на водите, предотвратяват ерозията и наводненията, пречистват въздуха и обогатяват почвите, заради което имат голямо значение за хората и за поддържането на среда на живот в изискванията на климатични промени.

За да продължат да дават тези жизненоважни екосистемни услуги обаче е належащо да се подхващат незабавни ограничения за тяхното запазване “, показват и от Сдружение „ Световен фонд на живата природа “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР