Поставеният под №12 аржентинец Диего Шварцман се класира за първи

...
Поставеният под №12 аржентинец Диего Шварцман се класира за първи
Коментари Харесай

Петчасова битка донесе най-голямата победа в кариерата на Шварцман

Поставеният под №12 аржентинец Диего Шварцман се класира за първи път в кариерата си на полуфинал в шампионат от “Големия шлем”. 28-годишният аржентинец надделя в необикновен дуел от 1/4-финалите на “Ролан Гарос” финалиста от последните две издания на шампионата от “Големия шлем” в Париж Доминик Тийм. Над 5 часа бяха нужни на 170-сантиметровия Шварцман, с цел да се пребори за място на полуфиналите, където го чака спечелилият от дуела сред 12-кратния първенец Рафаел Надал (Испания) и 19-годишната италианска сензация Яник Синер. Поставеният под №3 Тийм пък за първи път от 2015 година не съумява да доближи до полуфиналната фаза на French Open. За 27-годишния австриец въпреки всичко остава утехата, че през 2020 година се показа извънредно в шампионатите от “Големия шлем”, като игра край на Australian Open и завоюва US Open преди по-малко от месец ( “Уимбълдън” тази година не се състоя поради пандемията от ковид - б.р.). Шварцман надделя неотдавна на " Мастърс " -а в Рим Краля на клея Рафаел Надал, само че днешният му триумф умерено можем да определим като най-голямата победа в кариерата на аржентинеца досега.
В първия сет Тийм проби за 4:2, само че Шварцман направи рибрейк в седмия гейм и малко по-късно изравни за 4:4. Стигна се до тайбрек, в който аржентинецът доминираше и след 7:1 той взе първата част, коятоп родължи повече от час.

Вторият сет също вървеше към тайбрек. Австриецът още веднъж пръв проби - още при започване на частта, като поведе с 2:0. Аржентинецът върна пробива в шестия гейм, изравнявайки резултата 3:3. В деветия гейм Тийм пропусна 7 брейкпойнта и Шварцман удържа подаването си за 5:4, само че при 5:5 Тийм осъществя заветния брейк и по-късно със своя сервис постави завършек на втората част.
Тийм реализира пробив още в първия гейм на третия сет, само че Шварцман отговори със серия от три следващи гейма и излезе напред в резултата при 3:1. Австриецът изравни за 3:3, само че не след дълго Шварцман още веднъж бе по-близо до спечелването на сета, откакто взе подаването на противника си за 5:3. Последва обаче следващия поврат в мача - 6:5 за Тийм и сервис на австриеца. Шварцман не се съобщи и проби за 6:6, изпращайки сета в тайбрек. В него също не липсваше драма. Тийм поведе с 5:1, а при 6:4 имаше два сетбола, само че Шварцман се добра до 6:6. Австриецът въпреки всичко взе идващите две точки, а с това и сета.

Шампионът на US Open влезе по-добре и в четвъртия сет, повеждайки с 2:0. Той обаче отново не можа да резервира за дълго задатъка си в резултата и Шварцман направи поврат до 4:2. Аржентинецът бе на гейм от това да вкара мача в решителен пети сет, само че задатъкът му от 5:3 бе премахнат от Тийм. В последна сметка и този сет трябваше да завърши с тайбрек и в него Тийм нанесе първи удар - 3:1 за австриеца. След поредност от мини-пробиви и замяна на водачество в резултата, Шварцман се пребори за сетбол при 6:5 (аржентинецът към този момент бе пропилял три следващи сетбола при 5:4, 40:0) и със 7:5 затвори тайбрека - 2:2 сета. В петия сет Шварцман съумя да осъществя пробив на нула в шестия гейм и го затвърди елементарно за задатък от 5:2. Съпротивителните сили на Тийм наподобява завършиха в този миг. При 30:30 австриецът опита къса топка, само че тя се спря в мрежата - мачбол за Шварцман. При идващото разиграване Тийм опита още веднъж къса топка, само че тя бе по-анемична и от предходната и след 5 часа и 8 минути епичната борба та “Филип Шатрие” най-накрая завърши.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР