Поставеният под №1 в схемата на Първа дивизия отбор на

Поставеният под №1 в схемата на Първа дивизия отбор на ...

Виваком възкръсна и спря Ероус в последните секунди на изключително луд мач.

Поставеният под №1 в схемата на Първа дивизия отбор на Виваком се измъкна от елиминация като на магия и ликува след успех с 80:79 (12:16, 15:23, 22:18, 22:14, 9:8) след продължение над Ероус във втората им среща от полуфиналната фаза. Събитията в двубоя бяха повече от инфарктни, а последните секунди от продължението са чудесен пример защо баскетболът се играе до последната секунда. С победата Виваком изравнява резултата в полуфиналната серия, а третият решаващ мач ще се състои в понеделник от 20:30.
Ероус трябваше да се справя от първата секунда без липсващия гард Джими Хънт, но братята Симеон и Иван Ценови дадоха нужната увереност на тима за 4 точки преднина след първите 10 минути - 16:12. Перфектната игра в двете фази на "стрелите" им помогна да си извоюват 15 точки аванс по средата на втория период, а на голямата почивка резултатът бе 39:27.
В третата четвърт дойде частичният отговор на играчите на Виваком, и по специално на Георги Кръстев. Крилото наниза 12 поредни точки за отбора си, а с негова помощ разликата спадна до 8 точки преди началото на последните 10 минути - 57:49.

Ероус поддържаше преднината си до средата на четвъртия период, когато влезлия от пейката Иван Скерлев се включи по страхотен начин и изравни резултата - 66:66. Два поредни коша на Симеон Ценов дадоха две точки актив на Ероус, но вездесъщият Скерлев изравни за 71:71 след перфектна бърза атака в последния възможен момент. Ценов пропусна от тройката за победата и така се стигна до продължение.
Двата тима продължиха да се хапят и в допълнителните пет минути, а резултатът почти не мърдаше от абсолютното равенство. Антонио Антов наниза кош за две точки преднина за Ероус с 1:26 на часовника, а пропуски и грешки на Виваком дадоха шанс на Антов да увеличи преднината на "стрелите" на 4 точки при 79:75 с оставащи само 17 секунди. 
Но все още нищо не беше приключило. Георги Бързаков веднагически реализира тройка, за да стопи дефицита на Виваком на една точка, а в следващите 3-4 секунди ужасна грешка на Симеон Ценов позволи на Иван Скерлев да поднесе за 79:80 за Виваком с шест оставащи секунди. Два последователни чадъра на Бързаков и Кръстев осигуриха победата на "оранжевите".

Георги Кръстев завърши с 23 точки и 14 борби за Виваком, Георги Бързаков вкара 21 точки, взе 10 борби и направи 5 асистенции, а златната резерва Иван Скерлев реализира 15 точки за 18 минути от пейката. За Ероус Симеон Ценов бе под пара с 29 точки и 15 борби, Иван Ценов остави 15 точки и 7 борби, а Антонио Антов се разписа с 11 точки.

РЕЗУЛТАТИ

ПРОГРАМА

Снимки: НАЛБ

Източник: sportal.bg