Постът не е само хранителна диета и лишаване от животински

...
Постът не е само хранителна диета и лишаване от животински
Коментари Харесай

Свещеник Йосиф Стоименов: През постите човек размишлява върху себе си

Постът не е единствено хранителна диета и отнемане от скотски храни, а постът преди този момент е и нравствен. Човек през това време размишлява върху себе си, да прави повече добрини, да се подсети и да си изповяда забравените грехове, и да посрещнем младенеца чисти по душа, тъй като както ежедневно си мием тялото, по този начин би трябвало и постоянно да си умиваме душата от греховете.

Това сподели в изявление за БГНЕС духовник Йосиф Стоименов от храм „ Свети Дух “ към Софийската света митрополия.

От през днешния ден, 15 ноември, стартират рождественските пости и до Въведение Богородично, 21 ноември, те са по-строги, тъй като от менюто на християните, които са се отдали на пост, са изключени рибните артикули.

Свещеник Йосиф Стоименов изясни, че това щастлив пост, тъй като чакаме Младенецът, спасителят на света да се роди.

Рождественските пости не престават 40 дни и от Въведение Богородично, когато е и Денят на християнското семейство и на християнската юноша, на този ден се позволява потреблението на риба чак до 20 декември, когато означаваме Игнажден. През този интервал постът е омекотен, все пак рибните артикули се изключват от менюто на спазващите пост в дните сряда и петък.

По време на рождественските пости християните се лишават от храната от скотски генезис, която дава по-силна сила на човек.

„ Болните хора, които имат характерни заболявания, които би трябвало да одобряват по-силна храна, които са на други хранителни диети поради някакви болести, бременните дами, децата, възрастните хора не постят “, акцентира свещеникът, като посочи, че те съблюдават пост единствено в сряда и в петък, а през другото време са на млечна храна. Той посочи, че всичко това става с благословението и договарянето от лекарите и със свещениците.

На въпроса какво символизират постите духовник Йосиф Стоименов отговори: „ Постите – като човек, който да застане на пост. “

Отецът добави, че през това време човек размишлява върху това, което е направил през живота си, като да вземем за пример за неразкаяните си грехове. „ През постите човек се старае да живее по Божиите заповеди. Ако е съгрешил и има някакви грехове, пристрастености, които са вкоренени в него, посредством Божията помощ да се отърве от тях. Хората се изповядват, причастяват се, взимат тялото и кръвта Христова на Светата литургия, съчетават се с Христос, стават едно цяло “, съобщи свещеникът.

Духовното лице изясни също по този начин, че традицията на Бъдни вечер на трапезата да има седем или девет постни ястия, е нещо, насадено във времето, тъй като кардинално един християнин пости 40 дни, тъй че на 24 декември няма изключително огромно значение какъв брой постни ястия ще бъдат приготвени, тъй като трапезата въпреки всичко е постна. Тогава се меси и ритуален самун, а на вечерята на Бъдни вечер домът се прекадява с тамян, това е една от вечерите в годината, когато този християнски бит се извършва. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР