Постът европейски главен прокурор не е като този на европейски

...
Постът европейски главен прокурор не е като този на европейски
Коментари Харесай

Коментари в Румъния за избирането на Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор

Постът европейски основен прокурор не е като този на европейски комисар или евродепутат от Румъния, който се поставя по право на страната, разяснява журналистката Йоана Ене Доджою в публикация в осведомителния уебсайт Зиаре във връзка избирането на Лаура Кодруца Кьовеши за основен прокурор на Европейската прокуратура. Статията е озаглавена " Подаръкът на Кодруца Кьовеши и горчивата победа ".

" Кьовеши няма да заеме пост, който се поставя на Румъния. Тя донесе европейски пост на Румъния след конкурс с прокурори от цяла Европа. Това е още един подарък, който Лаура Кодруца Кьовеши направи на страната ", показва журналистката, представена от Българска телеграфна агенция.

" Победата й не е политическа. След извънредно комплицирана техническа оценка, тя бе класирана преди всичко измежду трите оферти, показани на Европейския парламент и Европейския съвет. Победата й стана политически наситена поради ирационалния яд, който нейният триумф провокира в Румъния и който даде старт на пъкъл от репресии от всевъзможен тип. Ако не беше тази нервност, която изнесоха в Страсбург и Брюксел парадоксите на румънската политика, Кьовеши щеше да завоюва без проблеми, само че успеха й нямаше да има същата стойност. Истерията се обърна против тези, които я провокираха, тъй като придадоха на смазващия избор на Европа в интерес на госпожа Кьовеши алегорична стойност, доста по-голяма от самопризнание на качествата на Лаура Кодруца Кьовеши ", написа журналистката.

Символично изборът на Кьовеши е пестник за държавното управление в Букурещ и неговата политика в региона на правораздаването. Това е форма на поддръжка и самопризнание за битката с корупцията и за румънските магистрати, които са подложени на най-свирепата офанзива от влизането на Румъния в Европейски Съюз, отбелязва авторката на Зиаре.

" Същевременно това е горчива победа за румънското общество, тъй като Румъния губи Лаура Кодруца Кьовеши. Тя ще замине за Люксембург, ще стартира нов път, ново предизвикателство, в миг, когато Румъния има голяма потребност от нея ", написа Йоана Ене Доджою, съгласно която Кьовеши би могла да бъде отличен президент, министър на правораздаването, парламентарен арбитър или член на Висшия съвет на магистратите.

Лаура Кодруца Кьовеши е румънски жител, а това, че румънски жител е съумял да заеме европейски пост е в полза на румънската страна. Румъния получи като подарък от Кьовеши освен една служба, само че и благоволение, вяра и ентусиазъм, написа Йоана Ене Доджою.

Журналистката Магда Градинару пък отбелязва, че цялото " досие " към избора на Кьовеши е представлявало компрометиране на метода, по който Румъния желае да бъде възприемана от очите на задграничните сътрудници и на европейските институции.

Румънското държавно управление поведе акция по оклеветяване, сатанизиране и заплашване против един румънски жител, който за своя сметка се е присъединил в конкурс за европейски пост. Настървението и сталинистките техники, с които една публична институция на страната пусна в деяние голям уред, включващ и други държавни институции и румънски евродепутати, провокираха ропот в бюрата на европейските институции, показва Магда Градинару в публикация в Зиаре под заглавие " Румънски безпорядък в Брюксел. Как Румъния рискува доверието към себе си в интернационален проект и кой е виновен за това ".

" В един миг всички в Брюксел схванаха, че става дума за марионетно държавно управление, следено от балкански политически водач с нелиберални упоритости и най-много с голям боязън от пандиза, където в последна сметка се озова ", написа журналистката, визирайки някогашния водач на ръководещата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня, който през май т.г. влезе в пандиза с присъда от три години и половина затвор за подстрекателство към корист със служебно състояние.

Журналистката обръща внимание на спорните реакции на формалните румънски представители по време на другите гласувания в процедурата по желание на Кьовеши в подтекста на циркулиращи в публичното пространство изказвания, че непрекъснатият представител на Румъния в Европейски Съюз Луминица Одобеску е гласувала през вчерашния ден в поддръжка на Кьовеши, до момента в който при първото гласоподаване в КОРЕПЕР (постоянните представители в ЕС) по-рано тази година поддържа френския претендент.

Журналистката Магда Градинару проучва и държанието на президента Клаус Йоханис, който не пое никаква роля при първото гласоподаване, в случай че той дава отговор за външната политика на Румъния.

Румънски медии пишат през днешния ден, че президентът Йоханис се е обадил през вчерашния ден на румънската посланичка в Европейски Съюз Луминица Одобеску, с цел да изиска от нея да гласоподава в поддръжка на Кьовеши. Йоана Ене Доджою отбелязва, че този жест е от изгода за президента в подтекста на предизборната му акция за втори мандат, само че задава въпроса за какво Йоханис не отбрани Кьовеши по-рано, в това число при отстраняването й като началник на антикорупционната прокуратура?

Журналистката се пита още дали пропускът Луминица Одобеску да получи писмени указания от Министерство на външните работи по какъв начин да гласоподава на КОРЕПЕР, не е опит на премиера Виорика Дънчила да измами личната си партия и да не стане изцяло за смях в Брюксел.

" Като оставим настрани вътрешните сметки (...) Румъния не стои добре ", написа Магда Градинару. " Трудно е да имаш доверие и да работиш по интернационалните досиета с страна, която има двойно и нехармонизирано командване във външната политика, което основава напрежение и проблеми даже на задграничните сътрудници ", написа журналистката и напомня и случая с преместването на румънското посолство от Тел Авив в Ерусалим.

Същото важи и в проблема на Кьовеши, където назначението на една европейска служба бе блокирано, тъй като някои политици в Букурещ страдат от злопаметност, показва Магда Градинару.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР