Постът е не трябва да се възприема едностранчиво, като въздържание

...
Постът е не трябва да се възприема едностранчиво, като въздържание
Коментари Харесай

Врачанският митрополит Григорий: Постът е преди всичко въздържание от грехове

„ Постът е не би трябвало да се възприема едностранчиво, като самоограничение от избрани храни. Той е на първо място самоограничение от грехове, от злите ни мисли, каузи и навици. “ Това сподели във връзка почналите на 15 ноември Рождественски пости за предаването „ Рано в неделя “ на стратегия „ Хоризонт “ Врачанският митрополит Григорий.

Според него постът е удобно време да насочим поглед към себе си, да се замисли за живота си, за постъпките си, за мислите и делата си.

„ Постът е и интервал, през който се приготвяме за посрещането на светлия християнски празник Рождество Христово. Това е един празник, който би би трябвало да ни подбужда към размисъл. Размисъл за това, какъв подарък ще принесем на Раждащия се Богомладенец Христос, сходно на мъдреците, които пристигнаха от далечни страни, с цел да Му се поклонят като на цар и да Му поднесат своите блага “, сподели митрополит Григорий.

„ Трябва да знаем, че Христос желае от нас и най би приел дара на нашето смирение. Чрез покаянието ние се очистваме от прегрешението, доближаваме се до Бога и вървим по пътя към Неговото Царство. Постът обаче не трябва да се възприема едностранчиво, единствено като самоограничение от консумация на избрани храни - месо, яйца и млечни артикули. Постът е на първо място самоограничение от злите ни мисли, каузи и навици “.

Митрополит Григорий обясни и смисъла на идния на 21 ноември огромен църковен празник Въведение Богородично. По решение на Светия Синод на БПЦ от 1929 година, той се отбелязва като Ден на християнското семейство и християнската юноша.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР