Постъпила жалба пред Комисията за защита на конкуренцията блокира обществената

...
Постъпила жалба пред Комисията за защита на конкуренцията блокира обществената
Коментари Харесай

Жалба пред КЗК блокира обществената поръчка за изграждането на участък от пътя Мездра - Ботевград

Постъпила тъжба пред Комисията за защита на конкуренцията блокира публичната поръчка за избор на реализатор на строително-монтажните работи на 20-километров сектор от пътя Мездра - Ботевград, път І-1 (Е-79) лот 1 от км 174+800 до км 194+122, оповестиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура ".

На 12 октомври м. година Агенция „ Пътна инфраструктура “ започва публичните поръчки за избор на реализатор при построяването на 33 км от път I-1 сред Мездра и Ботевград, обособени в два сектора - лот 1 и лот 2. Програмата планува строителството на направлението Видин - Ботевград да стартира от една от най-сложните прави поради терена, през който минава. Поради това секторът е разграничен в два лота, с цел да може на обекта да се работи по едно и също време и да приключи в къс период.

Пътят ще бъде с две платна с по две ленти за придвижване в посока, с габарит 20 м, т. е. двойно по-широко от актуалното, защото сега има по една лента за придвижване в посока. Трасето ще следва съществуващия път, който ще бъде уголемен до новия габарит, а актуалното трасе ще бъде главно ремонтирано и реконструирано, където е належащо. По нов терен бъдещият скоростен път ще се развива в секторите, обхождащи селата Люти дол, Типченица, Новачене и Скравена. На обхода на с. Люти дол ще бъдат издигнати два тунела с дължини надлежно 490 м и 340 м. Ще бъдат построени и ремонтирани редица уреди - над ж. п. линията Мездра - София, мостове над р. Искър, Малата река, Калница, Бебреш, Рударка, както и пътен възел при село Новачене. Пресичанията на републиканските и общинските пътища ще се реализира посредством кръгови кръстовища „ Мездра “, „ Дърманци “, „ Ребърково “, „ Люти дол “, „ Скравена “ и „ Ботевград “. Предвидено е построяването на селскостопански надлези, площадки за отдих и т. н.

За сектора от лот 2 - път I-1 от км 161+367 до км 174+800, който е с дължина 13,4 км, отварянето на офертите за осъществяване на строително-монтажните работи е планувано за 25 януари 2019 година Общата индикативна стойност на сектора сред Мездра и Ботевград /лот 1 и лот 2/ е близо 302 млн. лева без Данък добавена стойност. Проектът ще се финансира със средства от републиканския бюджет.

За първи път при осъществяването на публичните поръчки за строителство на двата сектора от пътя ще се приложи нова скица на заплащане, която планува цялата стойност на контракта да се разплати на изпълнителя откакто бъде подписан Акт 16 за довеждане докрай на обекта и има издадено позволение за прилагане на новопостроения пътен сектор. Целта е бъдещите реализатори да работят оптимално мобилизирано и да завършат обекта качествено и в къс период.

Направлението Видин – Ботевград /167 км/ е предпочитан план в капиталовата стратегия на АПИ и Министерство на регионалното развитие до 2022 година, защото с цялостното хомогенизиране и рационализация на трасето от Дунав мост 2 ще се обезпечи бърза и комфортна връзка сред автомагистралите „ Хемус “, „ Тракия “ и „ Струма “. С осъществяването на плана директният трафик ще бъде изведен от обитаемоте места, с което ще се увеличи сигурността на придвижване и ще се ограничи нездравословното влияние на шума и замърсяването на околната среда от интензивния тежкотоварен трафик.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР